UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. (UMWT) mengakhiri tahun 2023 dengan mengekalkan kedudukan teratasnya sebagai pembuat kereta bukan tempatan, mempamerkan kepemimpinan pasaran yang berterusan untuk tahun ketiga berturut-turut. 

Seiring dengan bulan pertama tahun 2024 yang terbentang, syarikat ini mencapai jumlah keseluruhan sebanyak 6,276 unit, untuk kedua-dua jenama Toyota dan Lexus.

Datuk Ravindran K., Presiden UMW Toyota Motor, menyatakan kepuasannya dengan prestasi tahun 2023, menyatakan, “Kejayaan kami adalah cerminan daripada dedikasi kami untuk memberikan kenderaan berkualiti tinggi dan perjalanan pemilikan yang tiada tandingannya. Sementara kami terus menetapkan piawaian baru, fokus kami terus pada menyediakan mobiliti yang bermakna dan inovatif.”

Kredit Foto: Toyota Malaysia

Pada tahun 2023, Toyota meneruskan kepemimpinannya sebagai pembuat kereta bukan tempatan teratas, dengan jumlah jualan tertinggi sebanyak 108,107 unit (Toyota dan Lexus), ia mengukuhkan lagi bahagian pasaran keseluruhan sebanyak 32% (Toyota sahaja) untuk kenderaan penumpang bukan tempatan. 

Dalam segmen SUV, jenama ini menjual 22,533 unit dengan bahagian pasaran bukan tempatan sebanyak 19.6%.

Kepimpinan jenama ini meluas ke segmen pikap, di mana Toyota muncul sebagai pemimpin pasaran dengan 27,447 unit berdaftar pada tahun 2023, memberikan bahagian pasaran bukan tempatan sebanyak 47.2%. 

IKLAN
Kredit Foto: Toyota Malaysia

Dalam segmen van panel, dominasi Toyota jelas dengan 3,424 pendaftaran dalam pasaran yang sama, mengukuhkan bahagian pasaran bukan tempatan sebanyak 100%.

Selari dengan pencapaian ini, UMWT bersedia untuk mendedahkan inisiatif revolusioner seterusnya pada bulan Februari, dalam acara Beyond Zero-nya. Acara ini menandakan komitmen kukuh Toyota untuk perjalanan menuju neutraliti karbon menjelang tahun 2050. 

Semasa acara ini, UMWT akan memperlihatkan penyelesaian mobiliti pelbagai laluan yang menyasar kepada keperluan dan penggunaan yang berbeza, sejajar dengan visi Malaysia untuk gas rumah hijau net-zero.

IKLAN
Kredit Foto: Toyota Malaysia

Toyota juga terus memperluaskan akses pengguna kepada pemilikan kereta dalam tahun Naga yang baik ini melalui promosi “Aliran Keberuntungan”, menawarkan sehingga pinjaman 100% untuk model terpilih dengan rebat tunai dan aksesori percuma bernilai sehingga RM4,500 yang tersedia di seluruh rangkaian model Toyota. 

Pembeli kereta boleh menikmati penjimatan promosi yang luas, termasuk bayaran ansuran bulanan sehingga hanya RM688 untuk All-New Vios dan ansuran bulanan serendah RM658 untuk sebuah Yaris baharu. Selain itu, program Penyelamat Perkhidmatan Toyota menawarkan ansuran bulanan yang mudah bermula dari serendah RM18.

Untuk maklumat lanjut, layari https://www.toyota.com.my atau hubungi talian bebas tol Toyota 1-800-8-TOYOTA (869682).

IKLAN

Baca: Toyota Kekal Gergasi Automotif dengan Rekod Jualan Tertinggi

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI