Perlumbaan motorsport adalah sangat mengujakan untuk ditonton, dengan pemandu mencabar diri dan kenderaan mereka ke tahap maksimum. Di era ini, langkah keselamatan merupakan sesuatu yang amat dititikberatkan. Sukan permotoran kini telah diatur untuk memastikan keselamatan semua pihak yang terlibat. 

Sebagai contoh, penggunaan halo pada kereta Formula 1 dan air-bag jacket bagi penunggang motosikal. Kedua-dua teknologi perlu untuk memastikan keselamatan pengguna.

Walau bagaimanapun, masih ada beberapa perlumbaan di luar sana yang menempah bahaya. Perlumbaan seperti Dakar Rally dan Isle of Man TT menjadi terkenal kerana bahayanya, tetapi ada lagi di luar sana yang suka bermain dengan api. Teruskan di bawah untuk run-down mengenai lapan perlumbaan motorsport paling berbahaya di dunia.

Dakar Rally Dubai, Red Bull Team
Dakar Rally Dubai, Red Bull Team – Robb Report
  1. Dakar Rally

Dakar Rally menjadi salah satu perlumbaan motorsport paling terkenal sejak penubuhannya pada tahun 1978. Pada awalnya diadakan sebagai perlumbaan rally dari Paris ke Dakar, lokasi tersebut telah ditukar ke Amerika Selatan pada tahun 2008 kerana isu keselamatan. 

Sejak tahun 2020, ia diadakan di Arab Saudi. Ia memfokuskan perlumbaan endurance off-road, di mana pemandu tidak hanya harus menghadapi pelbagai jenis landskap dan iklim, tetapi navigasi dan kekuatan mental mereka diuji ke tahap maksimum. 

Para peserta Dakar Rally memang terkenal untuk hilang berhari-hari, yang paling kecoh berlaku apabila Mark Thatcher, anak lelaki bekas Perdana Menteri British Margaret Thatcher, hilang selama enam hari pada tahun 1982.

  1. Isle of Man TT

Isle of Man TT adalah salah satu perlumbaan motosikal tertua dan paling berbahaya di dunia. Pertama kali diadakan pada tahun 1907, peserta harus berlumba melalui jalan awam yang sempit dan berliku-liku, semuanya sambil memecut dengan kelajuan lebih dari +200km/j. 

Perlumbaan tersebut dianggap sangat berbahaya sehingga ia digugurkan daripada status kejuaraan dunia pada tahun 1977. Ini bermakna penunggang yang ingin memenangi Isle Of Man TT tidak lagi dipaksa untuk bersaing; sesiapa sahaja yang cukup gila melakukannya perlu dengan rela hati!

Isle Of Man TT Rider Berbaris Di Garisan Permulaan - Cycle News 365
Isle Of Man TT Rider Berbaris Di Garisan Permulaan – Cycle News 365
  1. Baja 1000

Baja 1000 adalah perlumbaan motorsport off-road tahunan di Semenanjung Baja California, Mexico. Meliputi lebih dari 1,000 batu (1,610km) melalui padang pasir Mexico, Baja 1000 sama seperti Dakar Rally adalah untuk menguji kecekapan pemandu dan kenderaan mereka. 

IKLAN

Satu perkara yang paling unik tentang perlumbaan ini adalah keterbukaan pelbagai jenis kenderaan untuk bersaing. Oh, dan satu budaya penonton Baja 1000, mereka sering mengganggu laluan dengan menggali lubang dan meletakkan perangkap bagi pemandu yang tidak tahu. Ya, anda membaca betul. Penganjur acara tersebut mendakwa bahawa ini menambah daya tarikan perlumbaan, tetapi kami tidak pasti pemandu mempunyai pendapat yang sama. 

Perangkap-perangkap itu tidak bertujuan untuk melukakan pemandu, namun kerana kenderaan bergerak pada kelajuan yang tinggi, kecederaan kepada pemandu dan penonton adalah perkara biasa.

Baja 1000 ulangtahun ke-56 - Car and Driver
Baja 1000 ulangtahun ke-56 – Car and Driver
  1. 24 Hours of Le Mans

24 Hours of Le Mans atau Le Mans 24 Jam adalah perlumbaan endurance kereta tertua di dunia. Ia diadakan setiap tahun sejak tahun 1924. Tujuan perlumbaan ini adalah untuk seimbangkan kelajuan dengan keupayaan kereta untuk memandu selama 24 jam berturut-turut, dengan pemenang ditentukan oleh kereta yang meliputi jarak terjauh. 

Risiko terbesar pada perlumbaan ini adalah ketika pemandu mula penat, namun perlu mengekalkan kelajuan mereka. Terdapat banyak kejadian yang direkodkan selama bertahun-tahun, tetapi yang terburuk berlaku pada tahun 1955 apabila 83 penonton dan pemandu Pierre Lavegh terbunuh selepas keretanya terbabas keluar litar.

Peserta Le Mans - FiA Endurance Race
Peserta Le Mans – FiA Endurance Race
  1. Pikes Peak International Hill Climb

Perlumbaan sukan permotoran sangat bahaya di mana sahaja, apatah lagi melalui jalan berliku-liku Gunung Rocky. Pikes Peak pasti akan membuat penonton tidak tenteram, ketika pemandu memecut pada kelajuan tinggi mendaki Rocky dengan sedikit atau tiada penghalang untuk menghentikan mereka dari terjatuh.

IKLAN

Selekoh berliku perlumbaan inilah yang membuatnya begitu terkenal; satu kesilapan boleh menghantar pemandu bergolek-golek ke bawah Rocky. Sehingga tahun 2011 perlumbaan itu mempunyai seksyen trek yang berturap dan berbatu, namun sejak itu, ia telah sepenuhnya diturapkan. Itu pastinya sesuatu yang baik kan? Cuba fikir lagi; litar yang sepenuhnya diturap bermakna pemandu boleh bergerak dalam kelajuan yang lebih tinggi untuk perlumbaan, menjadikan pendakian yang lebih mencabar. Dengan itu, Ini bukan untuk yang lemah semangat.

Sebahagian Trek Pikes Peak – Road & Track
  1. The Erzberg Rodeo

The Erzberg Rodeo adalah salah satu perlumbaan motosikal yang paling mencabar di dunia. Peserta harus mendaki sebuah lombong pada ketinggian Alpen Austria; lebih kurang 3750 meter dari paras laut. 

Ia dikatakan begitu sukar sehingga daripada 500 peserta yang mengambil bahagian dalam edisi 2022, hanya lapan sahaja yang berjaya menamatkan perlumbaan. Oleh kerana kecerunannya yang ekstrem, penunggang harus mengawal motosikal mereka supaya tidak terbalik dan menghempap mereka. Ini lebih mudah kata dari buat. Lazimnya pada hari acara anda akan lihat banyak ambulans menuruni gunung untuk membawa peserta yang cedera.

Pemandangan normal di Erzberg Rodeo – African Queens
  1. Nürburgring 24 Hours

Sama seperti Le Mans, Nürburgring 24 Hours adalah perlumbaan endurance yang menguji pemandu dan kereta ke tahap maksimum. 210 buah kereta menyertai perlumbaan setiap tahun, dan mereka dibenarkan memiliki dua pemandu yang boleh memandu selama 150 minit secara berterusan. 

Ini kedengaran baik, bukan? Namun, status Nürburgring yang menjadi salah satu litar yang paling mencabar yang pernah direka. Ditambah dengan lekukan, belokan, dan pusingan yang berbahaya menjadikannya satu cabaran sebenar bagi pemandu; terutama pada waktu gelap.

IKLAN
Trek Nurburgring ketika acara Nurburgring 24 Hours – Rennen
  1. The Rainforest Challenge

The Rainforest Challenge dianggap sebagai salah satu perlumbaan off-road yang paling mencabar di dunia, dan tidak sukar untuk dilihat mengapa. Perlumbaan enam hari melalui hutan hujan Malaysia; selalunya di Borneo, peserta harus mengatasi vegetasi hutan yang padat, haiwan hutan, lumpur, dan sungai. 

Untuk menambah kesukarannya, perlumbaan sentiasa dilakukan semasa musim monsun. Acara ini mungkin salah satu yang paling mencabar fizikal di dunia. Anda hanya dibenarkan mempunyai sepasukan dua orang sahaja. Jika kereta anda melekat di lumpur, anda akan diuji ke had maksimum untuk cuba mengeluarkannya. 

Cabaran perlumbaan itu dibuat jelas oleh penganjur. Mereka memandatorikan sesi penerangan pra dan post-perlumbaan bagi gangguan tekanan psikologi atau post-traumatic stress disorder (PTSD).

Salah satu cabaran yang perlu diharungi ketika Rainforest Challenge – Red Bull

Kredit – Nationwide Vehicle Contracts.co.uk

Baca: Horizon Beranang – Litar Permotoran Terkini di Selangor

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI