Pengenalan Ringkas Honda Civic

Honda Civic, sebuah model kereta yang tidak asing lagi di mata peminat kereta di Malaysia. Namun, Civic yang kita kenal di Malaysia merupakan satu dari dua versi yang dihasilkan oleh Honda Global. 

Bagi pasaran Asia Tenggara terutama negara dibawah ASEAN, kita menerima Civic Sedan atau Honda FE sebagai model jualan rasmi kerana menurut Honda, model Sedan (FE) lebih laku dan popular berbanding model Hatchback (FL).

Namun begitu, kita masih boleh membeli Honda FL di kedai import terpakai di serata Malaysia dengan harga yang kompetitif. Sekitar RM175,000 hingga RM188,000, bergantung kepada spesifikasi. 

Beza Versi FL1 & FL5

Jadi, apa beza FL1 dan FL5? Kalau anda bukan peminat kereta, mungkin anda akan berkata “Sama je aku tengok” namun jika diperhati sebenarnya banyak perbezaan yang ketara dan tidak ketara pada model-model ini.

Kami ada buat video mengenai perbezaan ini, anda boleh lihatnya di bawah artikel ini, namun untuk yang nak membaca, ini adalah bezanya; body-kit, rim, aksesori lain seperti emblem, spoiler, gril depan, carpet dalam, kerusi, dan semestinya harga.

IKLAN

Pertama, body-kit, kelebaran body-kit pada FL5 sangat ketara berbanding FL1 yang kelihatan seperti FE, ini adalah penting kerana fokus FL5 adalah pada kelajuan berbanding FL1 untuk praktikaliti. 

Dari segi rim, FL1 mempunyai rim yang sama seperti FE RS manakala FL5 menerima rim yang lebih sporty. Spoiler pula hanya terdapat pada FL5 bagi membantu daya mendapan yang diperlukan pada kelajuan tinggi. 

Selain itu, hud depan FL1 lebih kemas dengan sedikit lengkungan aerodinamik berbanding FL5 yang lebih berlekuk-lekuk serta mempunyai lubang angin. Ia meninggalkan FL5 dengan rupa yang agresif dan ‘garang’.

IKLAN

Seterusnya, prestasi bagi kedua model ini, bagi FL1, Honda ‘menyuntik’ 180 kuasa kuda dan 244Nm tork dengan penggunaan enjin 1.5 liter turbo. Manakala, untuk FL5, Honda menggunakan enjin 2.0 liter turbocharger transmisi manual yang menghasilkan 325HP dan 420Nm tork.

Dalam pada itu, perbezaan harga juga sangat ketara iaitu hampir RM150,000. Harga semasa bagi FL5 pasaran recon bermula sekitar RM328,000 manakala untuk FL bermula dari RM175,000. 

IKLAN

Kesimpulannya, ukur baju di badan sendiri dan buatlah keputusan berpaksikan realiti, kelak esok memakan diri. Ambil kira faktor ekonomi juga bukan sekadar sosial status sahaja. Dalam pada itu, pembelian kereta mestilah tidak lebih 30% dari gaji bersih jika tidak mahu ‘sesak’ di tengah bulan.

Baca:Senarai Honda Type R Bermula Daripada Honda NSR-R Sehingga Honda Civic FL5

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI