Toyota Gazoo Racing World Rally Team mengukuhkan kedudukan mereka dalam sejarah perlumbaan dengan menghasilkan prestasi luar biasa di Rally Japan, mengakhiri musim Kejuaraan Rally Dunia FIA yang penuh kejayaan. Bagaimanakah pasukan ini mencapai hasil WRC 2023 yang memukau ini?

Aksi di pusingan terakhir tahun ini bermula dengan sesi latihan pra-acara, di mana keempat-empat pemandu Toyota raih kedudukan lima teratas. Namun, tiada yang dapat menafikan bahawa persembahan paling mengagumkan adalah pada acara permulaan dan pentas super khas pembukaan, diadakan di Toyota Stadium pada litar sisi-sisi khusus sepanjang 2.1km yang dibina secara khusus.

Hari pertama merupakan hari yang terpanjang, terdiri daripada dua lingkaran tiga peringkat di gunung Aichi. Jalan raya yang mencabar ini menjadi lebih berbahaya dengan hujan lebat yang memberi kesan kepada penglihatan dan membentuk kolam air besar. Imun dengan keadaan sedemikian, Elfyn Evans muncul hebat pada dua ujian awal untuk membuka kelebaran 26 saat dalam GR Yaris Rally1 Hybrid miliknya.

Kredit Foto: Toyota UK Mag

Pemandu Wales ini mengekalkan rentak tersebut semasa ujian petang, akhirnya kembali ke kawasan servis dengan jarak 50.9 saat berbanding pemandu pasukan kedua, Sébastien Ogier. Jarak ini bertambah sebanyak satu minit selepas sesi petang kerana pasukannya tidak dapat membaiki kerosakan komponen pada kereta Ogier dalam tempoh 45 minit yang ditetapkan. 

IKLAN

Walaupun begitu, Ogier masih berjaya mengekalkan jarak 16.7 saat berbanding Kalle Rovanperä, yang dengan heroik menaiki tangga dari tempat ketujuh ke tempat ketiga pada petang tersebut.

Hari kedua membawa kru ke arah selatan dari Bandar Toyota ke jalan raya di sekitar Okazaki. Kedua-dua peringkat dimenangi oleh Evans. Lima peringkat berikutnya di kawasan gunung sekitar memberi lebih banyak cabaran dengan hujan dan salji, tetapi tiada yang gagal untuk mengubah kedudukan keseluruhan. Selepas perlumbaan super khas terakhir di Stadium Toyota pada hujung minggu, Evans menamatkan hari dengan jarak 75 saat berbanding Ogier, yang pada kedudukannya lebih 25 saat di hadapan Rovanperä.

IKLAN
Kredit Foto: Toyota UK Mag

Dengan semua tiga pemandu utama Toyota menyasar podium, hari terakhir memfokuskan tentang jurang dan keadaan licin yang berubah-ubah. Menariknya, pemandu WRC Challenge Program Toyota, Takamoto Katsuta, sedang berusaha keras untuk mencapai podium Rally Japan kedua berturut-turut. Beliau adalah pesaing terpantas pada hari kedua hingga ke empat dan memenangi lebih banyak peringkat daripada pemandu lain, akhirnya menamatkan perlumbaan pada tangga kelima keseluruhan.

Kemenangan di Jepun mewakili kemenangan kesembilan secara keseluruhan untuk Toyota musim ini dan yang ketiga bagi Evans dan rakan sepandunya, Scott Martin. Selepas mengunci gelaran pengeluar pada pusingan ke-11 dan kemudian gelaran pemandu dan rakan pemandu dalam acara penutup, Rally Japan memberikan kesimpulan yang sempurna untuk pasukan Toyota meraih juara dunia tiga kali. 

IKLAN

Kedudukan Kejuaraan WRC 2023: Pemandu dan Rakan Pemandu

TEMPAT PASUKAN  PEMANDU MARKAH
1 Toyota Gazoo Racing Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen  250
2 Toyota Gazoo Racing Elfyn Evans / Scott Martin 216
3 Hyundai Motorsport Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe 189
4 M-Sport Ford Ott Tänak / Martin Järveoja 174
5 Toyota Gazoo Racing Sébastien Ogier / Vincent Landa 133

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI