Di Chicago Auto Show, Kia telah memperkenalkan secara rasmi minivan Carnival 2025 untuk pasaran Amerika Utara. Berbeza dengan model Carnival yang dijual di Malaysia, versi facelift untuk pasaran Amerika Utara ini menampilkan beberapa perubahan yang menarik.

Salah satu perubahan yang ketara adalah pada rekaan muka depan yang kini mengambil inspirasi dari Kia EV9, memberikan tampilan yang lebih segar dan futuristik. Jeriji juga telah diperluas, menambahkan kesan lebar yang menarik pada penampilan keseluruhan.

Unit lampu belakang juga telah dikemas kini dengan menggunakan teknologi LED berbentuk T, memberikan kesan visual yang menarik dan memukau kepada pemandu dan penumpang.

Dari segi enjin, Kia Carnival spesifikasi US menawarkan pilihan enjin V6 3.5 liter GDI yang menghasilkan kuasa sebanyak 287 hp dan tork sebanyak 352 Nm. Selain itu, terdapat juga pilihan untuk model hibrid, yang dilengkapi dengan enjin 1.6 liter turbo yang dipadankan dengan motor elektrik berkuasa 54 kW. Kuasa keseluruhan untuk model hibrid ini adalah sebanyak 242 hp dan tork sebanyak 367 Nm.

Kredit Foto: KIA

Carnival hibrid turut dilengkapi dengan rim 17 inci yang direka khas untuk meningkatkan aerodinamik, bersama dengan sistem brek regeneratif dan pilihan mod Eco/Smart untuk menambahkan lagi prestasi dan efisiensi enjin.

IKLAN

Dalam kabin, penumpang akan disambut dengan skrin kluster instrumen dan skrin hiburan yang lebih besar masing-masing sebesar 12.3 inci, memberikan pengalaman yang lebih memuaskan dan interaktif. Butang kawalan HVAC turut ditempatkan dengan strategik di bahagian bawah corong pendingin hawa tengah untuk kemudahan penggunaan.

Tombol penukaran gear telah digantikan dengan tombol rotari yang ditempatkan pada konsol tengah, bersebelahan dengan tempat meletakkan cawan untuk keselesaan tambahan penumpang.

IKLAN

Kemudahan moden seperti bantuan suara yang canggih, pakej VIP Lounge Seat, sistem hiburan belakang dengan skrin HD sebesar 14.6 inci, dan sokongan kunci digital menggunakan peranti pintar semuanya turut disertakan dalam model ini.

Kredit Foto: KIA

Kia Carnival facelift juga dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan canggih, termasuklah bantuan pengelakan pelanggaran hadapan, pengelakan pelanggaran di persimpangan, penukaran lorong hadapan dan sisi, serta bantuan stereng evasif, semua bertujuan untuk meningkatkan keselamatan pemandu dan penumpang.

IKLAN

Dengan pelbagai penambahbaikan dan ciri-ciri baharu yang ditawarkan, Kia Carnival 2025 adalah pilihan yang menarik untuk keluarga yang mencari minivan yang serba boleh dan canggih untuk keperluan mereka.

Baca: Kia K5 Generasi Kelima, Lebih Gaya & Lebih Spesifikasi Hebat

++Mari la tengok platform Roda Panas yang lain di  YoutubeInstagram &  TikTok

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI