Mohammed Azzam, pemandu teksi berusia 42 tahun di Alexandria, telah mengubah teksinya menjadi sebuah perpustakaan bergerak, bertujuan untuk menggalakkan masyarakat membaca di era digital ini.

Minat Membaca Sejak Kecil

“Saya minat membaca sejak kecil, dan itu adalah salah satu sebab utama mengapa saya memulakan inisiatif perpustakaan teksi bergerak ini,” kata Azzam.

Kredit Foto : Website english.news.cn

Dengan penuh semangat, beliau meluangkan tiga hingga empat hari seminggu untuk menyediakan pelbagai jenis buku kepada orang ramai, membenarkan mereka membaca selama tiga jam setiap sesi.

Mendapat Sambutan Hangat

Sejak melancarkan inisiatif ini tiga tahun lalu, Azzam telah menjadi terkenal di sekitar Alexandria.

Kredit Foto : Youtube New China TV

Pemandu teksi ini juga telah membuka sebuah perpustakaan kecil di jalan raya untuk peminat buku, menjual buku teks sekolah dan alat tulis bagi menyokong inisiatif perpustakaan bergeraknya.

IKLAN

Baca Juga : Enjin Diesel Paling Besar dan Paling Kuat di Dunia

Menggalakkan Budaya Membaca

Azzam menjelaskan bahawa inisiatif ini bertujuan untuk melawan trend keengganan membaca yang semakin meningkat kerana dominasi Internet dan media sosial.

“Orang ramai membuang masa mereka bermain permainan di telefon bimbit atau melayari halaman media sosial,” kata Azzam. “Orang mungkin mendapat manfaat daripada tingkah laku ini, tetapi tiada yang lebih baik daripada memegang dan membaca sebuah buku.”

IKLAN

Respon Positif daripada Komuniti

Samia Mohammed, seorang pelajar kolej berusia 22 tahun, adalah salah seorang yang terkesan dengan inisiatif ini.

Kredit Foto : Youtube New China TV

“Ia agak pelik bagi saya untuk melihat seorang pemandu teksi mempamerkan buku di keretanya untuk pejalan kaki,” katanya.

IKLAN

“Tanpa ragu-ragu, saya mengambil sebuah buku psikologi yang menarik minat saya, dan kini kebanyakan rakan saya juga sering mengunjungi perpustakaan unik ini.”

Inspirasi untuk Masa Depan

Kredit Foto : Youtube New China TV

Perpustakaan teksi bergeraknya bukan sahaja menggalakkan budaya membaca tetapi juga membawa inspirasi kepada komuniti untuk memanfaatkan masa mereka dengan lebih berfaedah.

Sumber Artikel : Xinhua

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI