Iván Cervantes, nama besar dalam dunia Enduro dan juga merupakan Duta Global bagi jenama Triumph. Terbaru, dia telah menempa namanya dalam sejarah sukan pemotoran dengan meraih gelaran Rekod Dunia Guinness untuk Jarak terpanjang menunggang motosikal dalam tempoh 24 jam (individu).

Iván melakukannya dengan menunggang motosikal  Tiger 1200 GT Explorer, sebuah motosikal standard yang disediakan oleh Triumph. Satu-satunya penyelenggaraan yang dilakukan pada motosikal itu hanyalah pertukaran tayar yang dirancang sebelum pertandingan.

High-Speed Ring di Pusat Teknikal Nardò, Itali ialah lokasi tunggangan ini dilakukan. Lokasi ini merupakan sebuah tempat di mana Iván tidak terhalang oleh kesesakan lalu lintas atau cuaca buruk semasa cubaan ini. Iván telah menunggang sejauh 4012.53km (2493.27 batu) dalam tempoh 24 jam!

Kredit Foto : Website Carolenash

Untuk memberi gambaran tentang jarak perjalanan ini, bermula daripada Johor Baharu anda menunggang motosikal ke Bukit Kayu Hitam  dan ulang alik semula perjalanan tersebut sebanyak 5 kali.

Percubaan untuk memecahkan rekod ini disaksikan oleh penilai Rasmi Rekod Dunia Guinness yang mengesahkan pencapaian luar biasa Iván ini. Kejayaan ini diperolehi dengan purata kelajuan 167.79km/jam.

Iván, dengan rendah hati, berkongsi pengalaman menariknya semasa tunggangan ini. Beliau mengakui bahawa cuaca menjadi cabaran utama, namun, keupayaan motosikal yang dilengkapi dengan skrin besar dan perlindungan yang cekap memberikannya kelebihan.

Rekod Dunia ini bukan sahaja mencerminkan kecekapan dan keupayaan Iván sebagai penunggang motosikal yang hebat, tetapi juga  ketekunan, semangat, dan keazaman yang diserap oleh jenama Triumph. Ini bukan hanya satu pencapaian bagi Iván, tetapi juga untuk jenama Triumph secara keseluruhannya.

IKLAN
Kredit Foto : Website Carolenash

Informasi secara ringkas dalam bentuk nombor :

Tempoh percubaan: 24 jam

Jarak keseluruhan yang ditempuh: 4012.53km

Lokasi: High Speed Ring, Pusat Teknikal Nardò, Itali

IKLAN

Panjang satu pusingan: 12.649km

Bilangan pusingan: 317

Kelajuan menunggang: Lebih 200km/jam

Purata kelajuan selama 24 jam: 167.79km/jam

IKLAN

Jumlah berhenti: 18

Liter bahan api digunakan: 520

Bilangan pertukaran tayar: 1

Jam tidur: 0

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI