Sebelum ini, Roda Panas pernah menampilkan video berkaitan dengan sebuah motosikal skuter petrol keluaran Honda iaitu Honda Gyro Up.

Video tersebut telah mendapat jumlah tontonan lebih 200,000 tontonan di platform TikTok. Apa yang menarik tentang skuter ini, ia mempunyai kapasiti enjin 50CC dan merupakan sebuah skuter 2 lejang yang bersaing dengan model Pasola dan Suzuki V100.

Roy Garage merupakan pemilik kepada skuter ini dan penulis difahamkan setakat ini hanya beliau sahaja yang memiliki model Gyro Up yang masih berfungsi dengan baik di Malaysia. Beliau telah membeli motosikal ini terus daripada negara Jepun, walaupun kondisi luaranya agak lusuh tetapi kondisi enjin skuter tersebut masih berfungsi dengan baik.

Beliau juga ada berkongsi pengalaman beliau jatuh daripada skuter ini semasa pertama kali menunggangnya. “Semasa skuter ni sampai saya begitu gembira, saya cuba menunggang skuter ini dan saya agak terkejut rupanya cara pemanduan skuter ini bukan seperti tiga roda, cara pemanduan skuter ini adalah seperti motosikal dua roda”.

Menurut beliau juga dia menggunakan skuter ini untuk kegunaan harian terutama untuk menghantar anaknya pergi ke sekolah. “Setiap pagi anak-anak saya akan teruja untuk ke sekolah menaiki skuter ini. Walaupun saya mempunyai motosikal yang lain tetapi mereka tetap ingin menaiki skuter ini kerana dapat duduk di bahagian belakang.”

IKLAN

Honda Gyro UP telah diperkenalkan pada Oktober 1985. Ia berbeza daripada model Gyro X dengan menggantikan rak kargo depan dan belakang dengan satu platform bagasi yang dipasang terus ke bahagian enjin belakang, memberikan penampilan seperti sebuah skuter pick-up lori.

Platform bagasi tersebut mempunyai lantai yang telah dibalut dengan permukaan getah 450 mm × 570mm dan mampu menampung berat sehingga 30 kg.

IKLAN

Legasi Honda Gyro di Jepun masih diteruskan dan tidak terhenti seperti model-model skuter yang sama usia dengannya. Di Jepun, Honda telah menaik taraf model Gyro kepada sebuah skuter elektrik yang dikenali sebagai Honda Gyro e.

Pada Mac 2021, Honda telah melancarkan model Honda Gyro e yang mempunyai reka bentuk setanding dengan model Gyro UP dan mempunyai rak kargo dibahagian belakang.

 

IKLAN

Model ini dilengkapi dengan motor daya tarikan segerak AC elektrik (ditetapkan EF13M) yang dilengkapi dengan dua bateri lithium-ion Honda Mobile Power Pack yang boleh ditanggalkan. Gyro e mempunyai kuasa 3.2 kW (4.3 hp) pada 5800 RPM dan 13 Nm (9.6 lbf⋅ft) pada 2300 RPM, dengan anggaran jarak perjalanan sejauh 72 km pada kelajuan 30 km/j.

Anggaran harga untuk membeli sebuah model Gyro e melebihi RM20,000 dan sudah pasti anda perlu mengimport skuter ini daripada Jepun. Mungkin sebuah model yang tidak berbaloi untuk dimiliki dengan harga yang ditawarkan, tetapi penangan jenama Honda merupakan sebuah jenama yang begitu eksklusif di Malaysia dan mampu menjadi sebuah pelaburan yang boleh mendatangkan keuntungan.

++Mari la tengok platform Roda Panas yang lain di  YoutubeInstagram &  TikTok

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI