Menyusuri jalan balik kampung dengan gaya, keselesaan, dan keselamatan yang terjamin apabila anda merancang dengan teliti.

Seiring dengan kemeriahan musim perayaan Aidilfitri yang semakin hampir, ramai keluarga di seluruh Malaysia turut bersiap sedia untuk menempuh perjalanan balik kampung tahunan. 

Namun, di sebalik keterujaan itu, adalah penting untuk memastikan persediaan yang teliti terutamanya berkaitan dengan kenderaan anda, terutama jika perlu menempuh perjalanan yang jauh. 

Sama ada anda memandu kenderaan elektrik atau petrol, pastikan kenderaan anda dalam keadaan terbaik untuk perjalanan yang tenang, lancar, dan selamat dengan 3 petua yang disediakan oleh Cycle & Carriage.

Kredit: Cycle & Carriage

Petua #1: Periksa Tahap Kesihatan Kenderaan dengan Teliti

Sebelum memulakan perjalanan anda, lakukan pemeriksaan penyelenggaraan menyeluruh pada kenderaan anda. Bagi pemilik kenderaan enjin pembakaran dalam (ICE), pastikan cecair penting seperti penyejuk radiator, minyak enjin, dan minyak brek diisi sehingga paras yang disyorkan untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini di jalan raya. 

Pemilik kenderaan elektrik (EV) pula perlu memeriksa paras cecair brek, penyejuk bateri, dan cecair pencuci cermin hadapan untuk memastikan prestasi optimal pada cuaca panas atau hujan.

IKLAN

Pastikan keadaan tayar yang optimum dan berkualiti untuk menempuh perjalanan jauh dan lama. Beri perhatian kepada keadaan permukaan tayar untuk pastikan mereka tidak haus. Bagi pemilik EV, perlu diingatkan bahawa tayar mungkin akan haus lebih cepat disebabkan oleh berat kereta. 

Jika masa anda terhad sebelum perjalanan balik kampung, serahkan pemeriksaan dan penyelenggaraan kenderaan anda kepada profesional di Cycle & Carriage. Periksa tarikh servis seterusnya bagi kedua-dua kenderaan ICE dan EV untuk memastikan anda sentiasa berada di atas keadaan.

Kredit: Cycle & Carriage

Petua #2: Persiapkan Kenderaan untuk Cuaca Panas dan Kesesakan Lalu Lintas

Mengambil kira cuaca tropika Malaysia dan kesesakan lalu lintas semasa musim perayaan, adalah penting bagi pemilik kenderaan ICE untuk memastikan sistem penyejuk udara mereka berfungsi dengan baik, terutamanya ketika terperangkap dalam lalu lintas perlahan. 

IKLAN

Rancang perjalanan anda untuk mengelakkan trafik sesak dengan memilih waktu perjalanan awal pagi atau lewat malam. Jika penyejuk udara tidak berfungsi dengan baik, dapatkan perkhidmatan penyelenggaraan penyejukan udara di Cycle & Carriage untuk udara yang sejuk dan segar untuk keseluruhan keluarga.

Bagi pemandu EV, hilangkan kebimbangan tentang jarak dengan merancang laluan anda dengan teliti, memastikan stesen pengecas ditempatkan dengan strategik sepanjang perjalanan anda. 

Jika kampung halaman anda terletak agak jauh dari stesen pengecas, pertimbangkan untuk melabur dalam pengecas mudah alih seperti Juice Booster 2, yang membolehkan anda mengisi bateri di mana-mana, pada bila-bila masa.

Kredit: Cycle & Carriage

Petua #3: Manfaatkan Teknologi untuk Perjalanan yang Lancar

IKLAN

Gunakan teknologi untuk menyempurnakan pengalaman perjalanan anda. Bagi pemilik kenderaan ICE, rancang perjalanan anda dengan mencari tempat rehat untuk mengisi bahan bakar dan elakkan tempat rehat yang sesak.

Bagi pemilik EV, muat turun aplikasi seperti Setel, JomCharge, ChargeEV, dan ParkEasy untuk akses yang mudah kepada pengecas dan pilihan pengecasan yang berpatutan.

Baca: Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ Limited Edition Hadir Dengan Sentuhan Kuning

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI