Jenama automotif mewah Ferrari telah menggemparkan dunia perlumbaan dengan memperkenalkan model terbaru mereka, Ferrari 296 Challenge (2024).

Mengangkat warisan perlumbaan Ferrari Challenge Trofeo Pirelli, model ke-9 ini mengekalkan kehebatan dan kecanggihan yang serupa dengan model lumba sebelumnya, 296 GT3.

Menyandarkan diri pada platform yang sama dengan 296 GTB, Ferrari 296 Challenge (2024) telah menjalani peningkatan yang ketara dalam unit tren kuasa, aerodinamik, dan dinamik depan, semuanya direka khas untuk mencapai prestasi optimum di atas trek lumba.

Ciri utama Ferrari 296 Challenge adalah penggunaan platform V6 120º yang dipadankan dengan enjin 2992cc turbo kembar tanpa elemen hibrid, berbeza dengan model asal yang menggunakan teknologi hibrid.

IKLAN

Mesin tanpa hibrid ini mampu menghasilkan kuasa sebesar 690hp dan tork 740Nm. Walaupun berbanding dengan barisan tren kuasa hibrid 296 GTB yang mengeluarkan kuasa 830hp, enjin V6 turbo kembar 3.0L tanpa hibrid pada 296 Challenge telah menghasilkan prestasi lebih baik dengan output kuasa sebesar 654hp.

Kredit Foto: motor1.com

Trek lumba melihat pencapaian dinamik yang luar biasa, dengan berat lebih kurang 870kg, dan mencapai kelajuan sebanyak 250kmj (dengan sudut maksimum spoiler). Sistem ABS EVO Track, yang sebelum ini diperkenalkan pada 296 GTB, turut diaplikasikan pada Ferrari 296 Challenge (2024).

IKLAN

Peningkatan pada cakera brek baharu CCM-R PLUS Brembo yang menggunakan bahan Carbon Ceramic Material R, telah menambah prestasi pembrekan serta konsistensi brek.

Fokus pada pengendalian dan prestasi juga nampak pada pemilihan tayar khas Pirelli 19 inci untuk Ferrari 296 Challenge. Model ini dijangka untuk bersaing hebat dalam siri perlumbaan Eropah dan Amerika Utara pada musim perlumbaan 2024.

IKLAN

Dengan pelbagai penambahbaikan pada tren kuasa, dinamik, dan sistem brek, Ferrari 296 Challenge (2024) menjanjikan pengalaman perlumbaan yang memukau, memacu kecemerlangan di trek, dan mengekalkan kehebatan warisan perlumbaan Ferrari yang kukuh.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI