Pada tahun 1930-an, penyaman udara adalah kemewahan yang hanya dinikmati oleh golongan elit sahaja. Melancong dengan keselesaan penyaman udara menjadi impian setiap pemilik kereta dan mereka perlu bergantung pada alat yang unik dikenali sebagai “Swamp Cooler.”

Penyelesaian primitif namun berkesan ini membolehkan pemandu dan penumpang menikmati perjalanan yang lebih sejuk

Swamp Cooler: Bagaimana Ia Berfungsi

Alat ini sering dilihat tergantung di tingkap depan penumpang. Ianya sederhana tetapi pintar. Ia terdiri daripada kanister yang diisi dengan air sejuk dan serpihan kayu balsa yang dibungkus dalam sangkar dawai.

Kredit Foto : Facebook Laurel Cosgrove

Bahagian depan penyejuk ini mempunyai bukaan besar yang membolehkan udara panas masuk. Apabila udara panas melalui penyejuk, air dalam kanister menyejat, menghasilkan udara sejuk yang ditiup ke dalam kereta.

Teknologi di sebalik alat ini adalah mudah dan boleh dipercayai. Ia mempunyai tiub ram, pad bahan berpori, dan takungan air yang mampu menampung kira-kira satu gelen air untuk memastikan pad sentiasa basah. Semakin kering udara luar, semakin baik penyejuk ini berfungsi, menjadikannya sangat popular di kawasan kering seperti di Barat Daya Amerika Syarikat.

IKLAN

Baca Juga : Ketahui Punca Kebocoran Air Pada Kereta Anda

Kebangkitan dan Kejatuhan 

Swamp cooler mula muncul pada tahun 1930-an dan dengan cepat menjadi popular dalam kalangan pemilik kereta yang mencari kelegaan daripada panas terik musim panas. Selama tiga dekad, ia menjadi pemandangan biasa di kenderaan, terutamanya di kawasan di mana keadaan kering dan panas. Namun, seiring dengan kemajuan teknologi penyaman udara automotif, keperluan untuk alat penyejuk asas ini semakin berkurang.

IKLAN
 Kredit Foto : Facebook Laurel Cosgrove

Menjelang akhir tahun 1960-an, swamp cooler sudah semakin dilupakan, digantikan oleh sistem penyaman udara yang terbina di dalam kereta. Lebih efisien dan mudah digunakan seperti yang kita gunakan pada hari ini. Namun demikian, swamp cooler tidak hilang sepenuhnya. Peminat masih boleh membeli item yang baru untuk menambah sentuhan vintaj pada kereta klasik mereka.

Warisan Swamp Cooler

Walaupun alat ini mungkin kelihatan kuno mengikut piawaian moden, ia mewakili bab penting dalam sejarah keselesaan automotif. Ia adalah bukti kecerdikan manusia dan keinginan untuk keselesaan dan kemudahan, walaupun dalam keadaan cuaca yang paling ekstrem.

IKLAN
Kredit Foto : Website pomonaswapmeet

Swamp cooler membuka jalan untuk perkembangan sistem penyaman udara kereta yang canggih yang kini menjadi standard dalam hampir semua kenderaan.

Swamp cooler merupakan permulaan teknologi penyaman udara kenderaan pada hari ini dan terus menjadi ciri-ciri wajib untuk semua jenis kenderaan di dunia ini.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok. 

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI