Menerusi satu perlumbaan Pikes Peak International Hill Climb, SuperVan 4.2 milik Ford yang diubahsuai daripada model SuperVan 4.0, baru-baru ini berjaya menakluki puncak bukit berbahaya Pikes Peak.

Apa yang mengagumkan jentera tersebut telah melakukan catatan masa terpantas serta rekod baru dalam pertandingan Kelas Terbuka.

Hadir dengan reka bentuk lebih aerodinamik, prestasi optimum dan tujahan 1,400 kuasa kuda, van elektrik ini melalui laluan sejauh 12.5 batu (20.11 km) dengan kelajuan luar biasa dengan masa 8 minit, 47.682 saat. Ia sekali gus menyaksikannya menempatkan diri dalam sejarah motorsport.

Kredit Foto : Website Motor1

Untuk mendaki laluan di Pikes Peak yang mencabar, jurutera Ford menjalankan transformasi enam minggu yang intensif dari SuperVan 4.0 menjadi SuperVan 4.2. Fokus utama adalah untuk mengurangkan berat, menghasilkan pengurangan berkesan sebanyak 881 paun (400 kilogram). Walaupun dengan penjimatan berat ini, SuperVan 4.2 masih melebihi 4,400 paun (1996 kilogram)

IKLAN

Perjalanan ke Pikes Peak tidaklah semudah yang disangka. Semasa fasa ujian, masalah yang tidak dijangka muncul apabila SuperVan 4.2 mengalami kerosakan kepada bahagian kecil transmisinya. Dengan masa yang semakin berkurang dan pertandingan yang semakin hampir, pasukan Ford dengan pantas menangani masalah tersebut, melaksanakan perubahan pada minit terakhir untuk memastikan van tersebut telah bersedia untuk pendakian bukit yang mencabar.

Kredit Foto : Website Motor1

Berbeza dengan litar lumba, Pikes Peak merupakan satu cabaran yang berbeza. Berfungsi sebagai jalan raya awam, laluan itu mempunyai 156 selekoh dan perubahan ketinggian yang mendadak sebanyak 4,725 kaki, SuperVan 4.2 menghadapi tugas yang sukar, memerlukan ketepatan, kemahiran, dan kebolehan untuk mengatasi laluan tersebut.

IKLAN

Kejayaan ini  akhirnya mengatasi rekod kelas sebelumnya pada 9 minit, 24.433 saat yang diperolehi pada tahun 2019. Walaupun SuperVan tidak meraih kemenangan keseluruhan, prestasi luar biasa ini menandakan satu lonjakan besar  keupayaan kenderaan elektrik dalam dunia motorsport.

Romain Dumas, pemandu perlumbaan yang berpengalaman dengan rekod cemerlang, termasuk dua kemenangan di Le Mans dan kemenangan terdahulu di Pikes Peak. Pengalaman Dumas terbukti penting dalam menavigasi laluan yang kompleks, menunjukkan bahawa kemahiran dan kepakaran adalah komponen penting dalam menakluki cabaran hebat Pikes Peak.

IKLAN
Kredit Foto : Website Motor1

Kejayaan mencipta rekod SuperVan 4.2 milik Ford di Pikes Peak merubah landskap kenderaan elektrik dalam dunia motorsport. Dengan mengatasi rintangan, mengoptimumkan prestasi, dan mempamerkan potensi kuasa elektrik, SuperVan 4.2 telah mencatat namanya dalam buku sejarah pencapaian automotif, membuka jalan untuk era baru dalam kenderaan elektrik prestasi tinggi.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI