Perlumbaan yang mengasyikkan selama sembilan jam di Litar Antarabangsa Sepang, baru-baru ini, telah menyaksikan kejayaan gemilang oleh Toyota Gazoo Racing Malaysia yang menamatkan perlumbaan dengan tiga jentera mereka berada dalam kelompok lima teratas.

Toyota Gazoo Racing Malaysia memenangi tempat ketiga dalam perlumbaan yang sengit itu, sementara kemenangan keseluruhan jatuh kepada pasukan Amer Harris dan Nabil Azlan yang mengendalikan jentera Toyota Yaris untuk pasukan UMW Toyota Motor, Wing Hin Motorsport.

Amer Harris dan Nabil Azlan mencipta kejayaan dengan menamatkan perlumbaan dengan 169 pusingan, mengungguli pesaing dengan margin 5 pusingan.

Pasukan Toyota Gazoo Racing Malaysia, yang diketuai oleh Tengku Djan Ley Tengku Mahaleed dan Naquib Azlan, turut berjaya menamatkan perlumbaan di tempat ketiga dengan jentera Toyota Vios, mewarnai kejayaan Toyota dalam acara ini.

IKLAN

Menurut Toyota, kemenangan podium ini merupakan pencapaian ketiga berturut-turut sejak penyertaannya pada tahun 2021. Dalam perlumbaan kali ini, sejumlah 13 buah Toyota dipertandingkan, terdiri dari 11 Vios dan 2 Yaris, dan kesemua jentera berjaya menamatkan perlumbaan dengan jayanya.

Kredit Foto: Siakapkeli.com

Dari 77 kereta yang memulakan perlumbaan, hanya 58 kereta yang berjaya menamatkan perlumbaan hingga ke garisan penamat, ini menunjukkan betapa mencabarnya perlumbaan endurance ini.

Datuk K. Ravindran, Presiden UMW Toyota Motor, menyatakan kejayaan Toyota dalam acara S1K ini adalah bukti kukuh prestasi dan pencapaian jenama Toyota dalam arena sukan permotoran.

IKLAN

Beliau berkata, “Kedua-dua Yaris dan Vios telah menunjukkan kebolehan sejati mereka dalam tiga tahun terakhir di trek. Ini membuktikan kesungguhan Toyota dalam pembinaan kereta yang lebih baik.”

Pada tahun 2024, generasi keempat Vios akan membuat debutnya dalam Siri ketujuh GR Vios Challenge 2024, menandakan sambutan yang dinanti-nantikan dalam acara-acara perlumbaan yang akan datang.

IKLAN

Di samping itu, Piala GAZOO Racing Vios Enduro menyaksikan Trio Axle Sports meraih tempat pertama, diikuti oleh Race Rally KL di tempat kedua, dan 23 Motors di tempat ketiga. Kesemua 10 kereta yang bertanding telah berjaya menyelesaikan cabaran 9 jam dan 1000KM yang mencabar itu.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI