Selamat datang ke dunia hibrid! Baru-baru ini, Kawasaki Motors Europe telah mengumumkan perancangan mereka untuk memperkenalkan model sportbike hibrid yang diberi nama Kawasaki Ninja 7 HEV (Kenderaan Hybrid Elektrik ) untuk pasaran United Kingdom bermula pada April 2024.

Ramai yang mungkin tertanya-tanya dan teruja dengan pengenalan terbaru dari Kawasaki ini. Berkiut RODA PANAS kongsikan beberapa fakta menarik tentang Kawasaki Ninja 7 HEV.

  1. Kawasan Kuasa

Motor ini menggabungkan enjin petrol jenis dwi-silinder sebaris berkuasa 451cc dengan unit motor elektrik yang mendapat sokongan daripada bateri 48V. Ia membawa kuasa sebanyak 9kW atau kira-kira 12hp.

  1. Pilihan Pemacu

Anda mendapat pilihan sama ada gear automatik atau manual, jadi anda boleh menyesuaikan pengalaman memandu anda.

  1. Kombinasi Kuasa

Gabungan output kuasa mencapai 43.5kW atau 58.3hp. Ini boleh ditingkatkan lagi kepada 51.1kW (atau 68.5hp) dengan ciri e-Boost yang diberikan.

IKLAN
  1. Henti/Laju

Salah satu ciri menarik adalah apabila motosikal berhenti, enjin petrol akan berhenti secara automatik. Ini adalah langkah bijak untuk menjimatkan petrol, dan ia mirip dengan ciri yang terdapat pada sebilangan skuter.

  1. Automatic Launch Position Finder

Ini adalah perkakas hebat yang memilih gear pertama secara automatik apabila motosikal berada dalam keadaan pegun, memberi anda kelancaran untuk memulakan perjalanan anda.

  1. Walk Mode

Untuk manuvering pada kelajuan rendah semasa mengundur atau bergerak ke hadapan. Dua ciri ini telah terdapat pada model elektrik Kawasaki Ninja e-1 dan Z e-1.

IKLAN
  1. Paparan Berteknologi Tinggi

Instrumen meter TFT berwarna penuh yang memberikan paparan yang mirip dengan Kawasaki Ninja e-1 dan Z e-1.

  1. Mod Tunggangan

Terdapat tiga mod tunggangan yang berbeza: EV, Eco Hybrid, dan Sport Hybrid, membolehkan penunggang menyesuaikan prestasi motosikal kepada keperluan mereka.

  1. Tiada Tuil Klac

Jika anda seorang peminat tuil klac, anda mungkin perlu menyesuaikan diri dengan pengalaman ini.

IKLAN
  1. Harga Rasmi

Walau bagaimanapun, harganya masih belum diumumkan. Jadi, kita perlu menunggu untuk maklumat lanjut mengenai harga.

Jadi, dengan Ninja 7 HEV, Kawasaki menghadirkan pilihan yang menggabungkan tenaga enjin petrol dengan sokongan elektrik, membawa pengalaman memandu yang menyeronokkan dan efisien. Bagi peminat motosikal, ini pasti adalah perkembangan yang menarik. Tetapkan kalendar anda untuk April 2024 dan saksikan Ninja 7 HEV di pasaran Eropah!

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI