Dunia automotif menyaksikan era baharu dengan pelancaran Bugatti Tourbillon, hyper-GT yang telah lama dinantikan, menggantikan Chiron dengan enjin hibrid V16. Tepat 20 tahun selepas pelancaran Veyron, Tourbillon berhasrat untuk menjadi kereta jalanan terpantas di dunia.

Inspirasi Jam Tangan Mewah

Dinamakan sempena mekanisme halus dalam jam tangan mewah yang memastikan ketepatan, Tourbillon adalah satu penghormatan kepada legasi Bugatti. Ia menggantikan Chiron yang telah memulakan pengeluaran pada tahun 2016 dan kini telah mengakhiri produksinya di kilang Molsheim Bugatti di Perancis.

Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Tourbillon akan memulakan pengeluaran pada tahun 2026 dengan hanya 250 unit yang akan dihasilkan, setiap satu bernilai £3.2 juta, menjadikannya kereta termahal dalam produksi bugatti.

Baca Juga : Bugatti Chiron Super Sport Golden Era, Projek Tempahan Paling Mencabar Pernah Dihasilkan

IKLAN

Kereta Hibrid Terpantas Di Dunia

Meninggalkan enjin W16 pendahulunya, ia dilengkapi dengan sistem hibrid plug-in 1775bhp yang berpusatkan enjin V16. Enjin 8.3 liter ini, dibangunkan bersama Cosworth, hanya seberat 252kg dan menghasilkan 986bhp.

Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Dengan tambahan tiga motor elektrik daripada Rimac, jumlah output meningkat kepada 1775bhp, menjadikannya kereta enjin pembakaran paling berkuasa di pasaran.

Motor elektrik meningkatkan tindak balas pendikit dan tork semasa penukaran gear, disokong oleh bateri 25kWh yang menawarkan jarak elektrik lebih dari 37 batu. Dengan keupayaan pengecasan 800V, bateri boleh dicas dari 0 hingga 80% dalam masa hanya 12 minit. Tourbillon mensasarkan kelajuan tertinggi 276mph dan masa 0-62mph dalam 2.0 saat, menyaingi kereta dengan pecutan terpantas di dunia.

IKLAN
Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Kehebatan Aerodinamik

Reka bentuk Tourbillon kekal setia kepada estetika Bugatti tetapi tampil dengan enjin baharu yang berkuasa. Garis ‘C’ ikonik, gril depan berbentuk tapal kuda, dan cat 2 tone dikekalkan.

Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Walau bagaimanapun, siluet kereta ini dioptimumkan untuk kelajuan melebihi 250mph. Ciri aerodinamik termasuk sayap belakang yang tenggelam dan terowong diffuser belakang yang diperluaskan untuk meningkatkan aliran udara dan penyejukan enjin.

IKLAN

Kluster Istrumen Lebih Daripada 600 Komponen

Bugatti menekankan daya tarikan abadi Tourbillon melalui interior yang berfokuskan analog, menampilkan mekanisme yang dapat dilihat dan kawalan fizikal. Kluster instrumen yang rumit, direka oleh pembuat jam tangan Swiss, terdiri daripada lebih 600 komponen, menggunakan bahan seperti titanium, nilam, dan ruby. Hub tetap roda stereng memastikan meter sentiasa kelihatan.

Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Kawalan konsol tengah yang terdedah, manakala skrin sentuh kecil yang boleh ditarik dengan fungsi Apple CarPlay tersembunyi sehingga diperlukan. Menurut presiden Bugatti, Christophe Piochon, reka bentuk interior mencerminkan visi Ettore Bugatti bahawa setiap komponen adalah karya seni, mewujudkan intipati firma hypercar.

Sumber Artikel : Bugatti Tourbillon revealed as £3.2m, 276mph, V16 hyper-hybrid

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI