WTC Automotif (M) Sdn Bhd (WTCA), anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd dan pengedar eksklusif kenderaan elektrik (EV) jenama GAC AION sejak Januari lalu, telah melancarkan model crossover elektrik GAC AION Y Plus 2024 secara rasmi di Malaysia Autoshow 2024.

GAC AION Y Plus, yang memasuki pasaran EV Malaysia dengan harga bermula dari RM119,800.00, hadir dalam dua varian iaitu ‘Elite’ dan ‘Premium’. Kedua-dua varian ini dibina berasaskan platform AEP 2.0 terbaru GAC AION, dan dilengkapi dengan bateri LFP ‘magazine’ 63.2 kWh yang mampu memberikan jarak pemanduan sehingga 490 KM (NEDC).

Perasmian Aion Y PLus oleh Mr Tan Keng Meng(kiri), Mr Nizmar Nazar (tengah) & Mr Ma Haiyang (kanan)
Perasmian Aion Y PLus oleh Mr Tan Keng Meng(kiri), Mr Nizmar Nazar (tengah) & Mr Ma Haiyang (kanan)

Kelebihan Aion Y Plus

Model ini menampilkan reka bentuk yang berani dan dilengkapi dengan teknologi terkini serta Sistem Bantuan Pemandu Lanjutan (ADAS), menjadikannya teman sempurna yang mempamerkan karakter dan gaya unik pemiliknya. 

Kedua-dua varian dilengkapi dengan jaminan kenderaan asas selama 8 tahun/160,000 KM dan jaminan bateri EV, Motor Pemanduan, dan Kawalan Elektrik selama 8 tahun/200,000 KM.

Harga yang ditawarkan adalah RM119,800.00 untuk varian Elite dan RM135,800.00 untuk varian Premium. Untuk pasaran Malaysia, GAC AION Y Plus ditawarkan dalam tujuh pilihan warna luaran yang menarik serta lima pilihan warna dalaman, memberikan 35 kombinasi keseluruhan untuk dipilih oleh pelanggan.

GAC Aion Y Plus - Bahagian luaran
GAC Aion Y Plus – Bahagian luaran

Pakej Jaminan dan Tawaran Awal

WTCA menawarkan pakej jaminan komprehensif dan selepas jualan yang menjadikan crossover SUV ini sebagai teman ideal untuk sesiapa sahaja. Sebagai tambahan, WTCA menawarkan tawaran eksklusif early bird untuk 200 tempahan pertama GAC AION Y Plus. 

Mereka yang membuat tempahan awal akan menerima:

– Pengecas Dinding Rumah 7kW percuma (bernilai RM3,500)

IKLAN

– RM1,000 kredit pengecasan JomCharge percuma

Tawaran ini hasil daripada kerjasama baru WTCA dengan EV Connection Sdn Bhd (“EVC”), syarikat pengecas EV terkemuka di Malaysia. EVC adalah penyedia rangkaian pengecas EV terbesar dengan lebih daripada 1,000 pengecas di seluruh negara. Pelanggan GAC AION Y Plus akan menjadi antara yang pertama menikmati ciri Autocharge baru yang premium ini.

GAC Aion Y Plus - Bahagian luaran
GAC Aion Y Plus – Bahagian luaran

Pilihan Aksesori

Pelanggan juga boleh memilih daripada dua pakej aksesori khas:

– Set Gaya Hidup Pengembaraan Luar: Set lengkap perkhemahan berjenama GAC AION dan Kabel V2L (untuk kegunaan varian Premium sahaja).

IKLAN

– Set Panggung Wayang Mudah Alih ‘Me-Time’: Set pawagam dalam kereta GAC AION membolehkan anda menikmati tayangan filem dalam keselesaan GAC AION Y Plus.

GAC Aion Y Plus - Ruang Dalaman
GAC Aion Y Plus – Ruang Dalaman

Ciri-ciri dan Prestasi

GAC AION Y Plus menampilkan elemen reka bentuk SUV yang trendy dengan teknologi canggih. Lampu LED Angel Wing, lampu belakang LED Skyline, pemegang pintu automatik, dan bumbung suria panoramik adalah antara ciri yang ada. 

Kedua-dua varian menggunakan motor elektrik hadapan berkuasa 150 kW (204 PS) dan 225 NM, memberikan prestasi memuaskan dengan pecutan 0-100 KM/H dalam masa 8.5 saat.

Di dalam, GAC AION Y Plus menawarkan kabin yang luas dan dilengkapi dengan ciri-ciri mewah. Seperti tempat duduk pemandu yang boleh dilaras secara elektrik, skrin sentuh infotainment 14.6 inci, kawalan suhu automatik, dan banyak lagi. 

IKLAN

Varian Premium dilengkapi dengan ciri tambahan seperti tempat duduk penumpang depan yang boleh dilaras secara elektrik dan pengecas tanpa wayar.

GAC Aion Y Plus - Ruang Dalaman
GAC Aion Y Plus – Ruang Dalaman

Infrastruktur Selepas Jualan

WTCA telah menubuhkan rangkaian 21 bilik pameran dan pusat servis baru di seluruh negara untuk menyokong pelanggan mereka. Lebih banyak pusat akan dibuka dalam tahun ini.

Ketibaan GAC AION Y Plus di Malaysia adalah langkah terbaru bagi WTCA selepas pelancaran GAC GS3 EMZOOM pada April. Ini menunjukkan kerjasama erat antara WTCA dan GAC Group dalam mengembangkan jenama GAC AION di Malaysia.

Baca: Pusat Pameran GAC Motor Dibuka di Cyberjaya

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI