Kereta China

Pihak berkuasa antimonopoli Itali telah mendenda sebuah syarikat automobil tempatan sebanyak €6 juta (US$6.4 juta) selepas mendapati syarikat tersebut secara tidak sah melabelkan kenderaan dari pengeluar China seperti Chery Automobile Co sebagai buatan kereta Itali.

DR Automobiles telah mempromosikan kereta-kereta daripada Chery, BAIC Motor Corp dan Anhui Jianghua Automobile Group, atau JAC Motors, sebagai buatan Itali sejak sekurang-kurangnya Disember 2021, menurut agensi tersebut di laman webnya.

Kereta buatan China ini dipasarkan di bawah jenama DR dan EVO selepas melalui beberapa “sentuhan akhir” di Itali.

Fiat Topolino - Hijau
Fiat Topolino – Hijau

Polis Itali Berkuatkuasa

Pada bulan Mei, polis bahagian komersial telah merampas puluhan Fiat Topolino yang dihasilkan di Maghribi kerana mereka mempamerkan bendera Itali. Syarikat induk Stellantis NV juga dipaksa menamakan semula SUV Alfa Romeo baru selepas Rome tidak bersetuju dengan rancangan kumpulan itu untuk menamakan SUV yang dibuat di Poland itu sebagai Milano.

DR, yang berpangkalan di Macchia d’Isernia di utara Naples, berkata ia akan merayu keputusan tersebut. Seorang jurucakap syarikat menyatakan bahawa kenderaannya hanya 60-70 peratus dipasang awal di China, dan syarikat itu membuat perubahan penting di kilangnya untuk memenuhi peraturan Eropah, contohnya dalam sistem bahan api dan piawaian perlanggaran. 

IKLAN

Amalan membina kereta sebahagiannya di Asia adalah perkara biasa dalam sektor automotif dan “tidak pernah disembunyikan dari orang ramai”, kata DR. Iklannya “tidak pernah bertujuan untuk menguar-uarkan pembuatan lengkap kereta di Itali”.

Perdana Menteri Itali - Giorgia Meloni. Photo: Reuters
Perdana Menteri Itali – Giorgia Meloni. Photo: Reuters

Perancangan Kerajaan

Kerajaan Meloni juga telah bertelagah dengan pemilik Fiat, Stellantis, mengenai rancangan untuk memindahkan pengeluaran ke negara-negara yang kosnya lebih rendah. Ini kerana kerajaan-kerajaan Eropah mendesak pembuat kereta untuk mengekalkan pekerjaan bergaji tinggi.

Minggu lepas, Kesatuan Eropah menaikkan tarif ke atas kenderaan elektrik buatan China sehingga 48 peratus. Langkah yang bertujuan melindungi pembuat kereta tempatan daripada persaingan kos rendah pada produk yang kritikal kepada matlamat kelestarian rantau ini.

IKLAN
DR 1.0 berkongsi platform sama dengan Chery
DR 1.0 berkongsi platform sama dengan Chery

Contoh Kereta

Kereta bandar DR 1.0 adalah berdasarkan model eQ1 Chery, model popular di negara asalnya. Chery telah mengambil alih bekas kilang Nissan di Barcelona dan merancang untuk mula menghasilkan kenderaan elektrik di sana menjelang akhir tahun ini.

DR Automobiles menjangka akan tertakluk kepada tarif EU ke atas kenderaan elektrik buatan China untuk model EV yang dijualnya. Syarikat itu merancang untuk menambah kilang di Itali untuk memperkukuh pemasangan tempatan.

Dari South China Morning Post

IKLAN

Baca Ducati Diavel 1260 Lamborghini Kolaborasi Italiana Berprestij, 630 Unit Seluruh Dunia

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI