Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) kini secara rasmi melancarkan Tucson generasi keempat di Malaysia. Ia merupakan pengenalan utamanya dalam segmen C-SUV yang kini dilihat cukup kompetitif.

Menurut Pengarah Urusan, Asia Tenggara Sime Darby Motors Jeffrey Gan,  lebih tujuh juta model Tucson telah terjual semenjak ia mula diperkenalkan pada tahun 2004, menjadikannya sebagai model SUV terlaris Hyundai.

Reka bentuk ‘Sensuous Sportiness’ Tucson baru adalah sedikit dengan generasi sebelumnya di mana ia menampilkan elemen menarik seperti day light  tersembunyi dalam grill Parametric Jewel, tail lamp sepenuhnya dan lengkungan roda berbentuk sudut.

Diimport sepenuhnya (CBU) dari Korea Selatan, Tucson hadir dalam tiga varian iaitu 2.0 Lite, 1.6T Plus, dan 1.6T Max. Enjin Smartstream MPI 2.0 Lite menghasilkan 156 PS dan 192 Nm tork, dan dipasangkan dengan sistem transmisi automatik enam kelajuan, manakala dua varian lain menggabungkan enjin turbo Smartstream 1.6 TGDi yang menghasilkan 180 PS dan 265 Nm tork dengan transmisi dua kopling basah (DCT) tujuh kelajuan yang mempunyai pemilihan gear butang.

Tanpa mengira varian, Tucson dilengkapi dengan tujuh beg udara termasuk beg udara thorax hadapan, brek letak elektronik dengan auto hold, Blind Spot Collision Warning dan Safe Exit Warning.

Varian 1.6T Max menawarkan tempat duduk pemandu eksklusif dan penumpang hadapan lapan hala kuasa dan pemanas/penyejuk, paparan panel instrumen sepenuhnya digital 10.25 inci, power tailgate, pengelap auto, pengecasan telefon tanpa wayar, dan set keselamatan Hyundai SmartSense penuh termasuk Kawalan Pelayaran Pintar.

Warna yang tersedia adalah Amazon Gray Metallic, Phantom Black Pearl, Creamy White Pearl, Crimson Red Pearl, dan Silky Bronze Metallic, dengan dua warna terakhir tidak ditawarkan pada 2.0 Lite.

Harga jualan di atas jalan sebelum insurans bermula pada RM158,888 untuk 2.0 Lite, RM178,888 untuk 1.6T Plus, dan RM195,888 untuk 1.6T Max.

100 pelanggan pertama yang membuat tempahan pada atau sebelum 31 Disember 2023 akan menerima complimentary extended warranty percuma (lima tahun/300,000 km*) dan pakej servis percuma (tiga tahun/50,000 km*); selepas itu, pakej tersebut akan tersedia dengan harga RM10,000.

Tempahan boleh dibuat di mana-mana outlet jualan Hyundai yang sah di seluruh negara atau di platform tempahan dalam talian Hyundai di https://www.hyundai.com.my/clicktobuy/.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.