Sebagai seorang pemandu di Malaysia sudah pasti anda perlu faham tentang undang-undang dan jenis-jenis kesalahan trafik yang boleh menyebabkan anda dikenakan kompaun.

Namun penulis percaya ada dalam kalangan anda tidak menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan tersebut setiap kali anda memandu kenderaan tetapi anda mempunyai nasib yang baik.

Hari ini penulis akan berkongsi beberapa jenis kesalahan trafik yang mungkin anda tidak ketahui selama ini.

Kredit Foto : Website philkotse
  1. Pakai selipar ketika memandu

Memandu sambil memakai selipar adalah larangan yang tertakluk kepada pemegang lesen memandu vokasional (GDL) di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987. Mereka yang melanggar larangan ini boleh dikenakan kompaun sehingga RM150. Walau bagaimanapun, larangan ini tidak terpakai kepada pemegang lesen memandu kelas D atau penunggang motosikal.

  1. Memandu perlahan di lorong kanan

Memandu dengan perlahan di lorong kanan boleh menyebabkan kesesakan dan mengganggu pemandu lain yang ingin memotong. Tindakan penguatkuasaan boleh diambil terhadap pemandu yang melakukan tindakan tersebut, kerana ia merupakan kesalahan mengikut Peraturan Lalulintas 1959 dan boleh dikenakan denda sehingga RM300.

IKLAN

 

  1. Memasang tirai pada tingkap kereta

Pemasangan tirai pada tingkap kereta merupakan tindakan yang dapat mengganggu pemandangan ketika pemanduan. Peraturan ini bukanlah sesuatu yang baru, ia telah dimaktubkan dalam Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis Kaca Tertentu) sejak tahun 1991. Sebarang pemasangan tirai, langsir, atau hiasan yang menghalang pandangan pada cermin kenderaan adalah tidak dibenarkan.

Kredit Foto : Website freepik
  1. Membiarkan kenderaan tanpa mematikan enjin atau tidak menarik brek tangan

Meninggalkan kenderaan tanpa mematikan enjin atau menarik brek tangan merupakan tindakan yang membahayakan keselamatan diri sendiri dan orang lain. Faktanya, ini adalah suatu pelanggaran undang-undang yang boleh dikenakan denda sehingga RM300 sekiranya anda didapati bersalah.

IKLAN

 

  1. Kenderaan tidak memiliki hon

Adalah penting bagi anda untuk menggunakan hon dengan sewajarnya untuk memperingatkan pemandu lain ketika dalam keadaan merbahaya, seperti memotong dari sebelah kiri. Anda juga perlu menggunakan hon ketika mendekati pejalan kaki untuk memberi amaran bahawa anda sedang melalui jalan tersebut. Jika hon anda tidak berfungsi, anda akan dianggap melakukan kesalahan yang boleh dikenakan denda sebanyak RM70.

IKLAN
Kredit Foto : Website freepik
  1. Pengelap cermin rosak atau tidak berfungsi

Seperti yang telah anda ketahui, pengelap atau wiper bertanggungjawab untuk membersihkan sisa air hujan dan kotoran dari cermin kenderaan, yang pada asanya meningkatkan kebolehlihatan semasa memandu. Keberkesanan pengelap cermin adalah penting bagi keselamatan pemandu. Jika wiper anda ditemui rosak atau patah, anda mungkin akan dikenakan denda sebanyak RM100.

Penting untuk mengelakkan kesalahan trafik demi keselamatan diri sendiri dan pengguna jalan lain. Semoga maklumat ini membantu meningkatkan kesedaran trafik di kalangan masyarakat.

++Mari la tengok platform Roda Panas yang lain di  YoutubeInstagram &  TikTok

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI