Bermula dari pinggir bandar perindustrian Jepun pada tahun 1950-an, geng Bosozoku dengan motosikal kustom mereka berkembang menjadi budaya belia yang mempunyai lebih 40,000 ahli.

Dikenali melalui gaya pengubahsuaian motosikal yang unik, serta kod pakaian dan tingkah laku yang berani, mereka telah diabadikan dalam budaya Jepun sebagai  pembawa tradisi dan legasi.

Kredit Foto : Website returnofthecaferacers

Kelahiran Bosozoku

70 tahun lalu, Jepun tidak seperti yang kita kenal sekarang. Di penghujung Perang Dunia Kedua, Jepun berada dalam kehancuran.

Walaupun sektor industri dan komersial sedang dibangunkan semula dengan pelaburan, sedikit yang dilakukan untuk membina semula masyarakat yang hampir musnah akibat perang.

Kredit Foto : Website returnofthecaferacers

Di antara yang tertinggal adalah bekas juruterbang tentera, termasuk Kamikaze. Mereka yang sebelum ini dihormati dalam masyarakat dan terbiasa dengan kehidupan yang penuh bahaya dan ekstrem, bergabung membentuk kumpulan yang dikenali sebagai Kaminari Zoku (“Thunder Tribe”).

Mereka mula menghidupkan kembali semangat persaudaraan dan bahaya yang mereka alami dalam kehidupan sebelumnya. Perlahan-lahan, Generasi Perang ini mula digantikan oleh belia tahun 1960-an dan 70-an.

Kemasukan tenaga muda ke dalam Kaminari Zoku mengembang jumlah mereka dan mengubah mereka menjadi satu gerakan nasional yang diberi nama oleh media sebagai Bosozoku – “Violent Running Tribes”.

IKLAN

Baca Juga : Citroën U55 Cityrama Currus Bas Paling Unik Pernah Dibina

Dunia Bosozoku

Sementara masyarakat Jepun yang lain berkembang dan membuka diri kepada dunia, budaya Bosozoku mengekalkan nilai dan kod etika tradisional.

Hierarki sosial yang ketat dan rangkaian peraturan yang tegas mengenai tingkah laku ahli kumpulan dibentuk. Melanggar undang-undang dan menyebabkan kekacauan untuk polis adalah dibenarkan, tetapi dalam beberapa geng, adalah dianggap tidak bermoral untuk menyakiti orang awam.

Kredit Foto : Website returnofthecaferacers

Walaupun terlibat dalam kehidupan di pinggir masyarakat, bekas ahli Bosozoku juga cepat menunjukkan kebaikan yang mereka lakukan.

IKLAN

Keizo-san, bekas ketua geng Bosozoku, pernah mengingatkan dalam satu wawancara bahawa mereka pernah membantu seorang wanita mengeluarkan keretanya dari parit. Menurutnya, semangat muda mereka banyak memberi kebaikan.

Motosikal Bosozoku

Aspek paling menonjol dalam budaya Bosozoku adalah motosikal mereka. Bermula dari motosikal jalanan 250-400cc buatan tempatan, motosikal Bosozoku diubahsuai menjadi Kaizōsha (“Kenderaan Diubahsuai”) yang lebih daripada jumlah bahagian mereka.

Kredit Foto : Website returnofthecaferacers

Dipengaruhi oleh chopper Amerika dan cafe racer British, motosikal Bosozoku adalah unik. Dilengkapi dengan ekzos yang diubahsuai, fairing besar, dan sissy-bar gergasi, motosikal ini dihiasi dengan cat berwarna-warni, pelekat, dan bendera.

IKLAN

Simbol-simbol seperti Matahari Terbit menjadi penjenamaan biasa. Pengubahsuaian ini adalah untuk satu sebab iaitu untuk pameran kerana mereka lebih suka menunjukkan motosikal mereka daripada kelajuan atau kuasa.

Matahari Terbenam Bosozoku

Kini, budaya ini semakin hilang. Pada tahun 1990-an, kelembapan ekonomi menyebabkan pengangguran meluas yang memotong pendapatan boleh guna, menjadikan pengubahsuaian motosikal satu kemewahan yang tidak mampu dimiliki.

Walaupun begitu, jejak Bosozoku masih hidup dalam fesyen dan media. Di Ginza, Tokyo, anda masih boleh melihat baju Tokkōfuku yang dijual di butik-butik fesyen tinggi.

Kredit Foto : Website returnofthecaferacers

Bosozoku akan kekal sebagai bahagian sejarah yang tidak dapat dilupakan Jepun, sebagai pautan kekal dengan masa lalu mereka semasa mereka terus maju.

Kredit Artikel : return of the cafe racers

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI