Citroën U55 Cityrama Currus bukanlah sebuah bas yang biasa, tetapi ia sememangnya salah satu ciptaan automotif yang paling unik dan pelik dalam sejarah.

Pada tahun 1950-an, sebuah pengendali pelancongan di Paris telah mengubah trak Citroën U55 menjadi sebuah bas yang paling unik pernah wujud. Inilah Citroën U55 Cityrama Currus.

Penemuan Unik

Kewujudan bas ini penulis melihatnya melalui satu video daripada channel The Tim Traveller, Tim menjelajah dunia mendokumentasikan tempat-tempat yang jarang diketahui dan pengangkutan awam yang unik.

Kisah Cityrama

Group Cityrama dilancarkan pada tahun 1956 dengan misi untuk menyediakan pengalaman pelancongan yang unik di Paris, sebuah bandar yang sudah pun penuh dengan pelancong.

Kredit Foto : Website jalopnik

Untuk terus menonjol dalam pasaran yang kompetitif ini, Cityrama memutuskan untuk tampil besar dan berani. Bas-bas pelancongan mereka perlu berbeza daripada yang pernah dilihat sebelum ini.

Cityrama memilih trak utiliti Citroën Type 55 sebagai asas untuk bas-bas mereka. Kenderaan lasak ini dilengkapi dengan enjin petrol 4.6 liter yang menghasilkan 73 HP atau enjin diesel 5.2 liter yang menghasilkan 86 HP.

IKLAN
Kredit Foto : Website citroenet.org.uk

Dilancarkan pada tahun 1953 dan dihasilkan sehingga tahun 1965, trak-trak ini digunakan sebagai trak bomba, trak mengangkat barang, dan dalam kes ini, ia digunakan sebagai asas untuk lima hingga sepuluh bas yang luar biasa.

Cityrama menyerahkan tugas mengubah suai trak-trak ini kepada pembina badan kenderaan, Currus, yang mengubahnya menjadi sebuah bas yang unik ini.

Matlamat reka bentuk adalah untuk mencipta bas dua tingkat, mempunyai banyak tingkap yang kelihatan berbeza dari yang lain. Dan mereka berjaya. Citroën U55 Cityrama Currus adalah pemandangan yang menakjubkan.

Bas Yang Luar Biasa

Banyak yang boleh dikatakan tentang bas Cityrama ini. Ia kelihatan seperti sebuah bot di hadapan, sirip ekor di belakang, dan garisan merah yang berubah menjadi sayap besar di atas tingkat kedua.

IKLAN
Sumber Foto : Screenshot Youtube Channel The Tim Traveller : WE FOUND IT! The Last Surviving Cityrama

Dan ya, itu adalah tombak yang menjulur dari hadapan. Bumbung di tingkat kedua juga boleh ditanggalkan untuk lawatan pelancongan ketika cuaca panas.

Setiap tempat duduk dilengkapi dengan fon kepala yang menyiarkan ulasan pemandangan dalam pelbagai bahasa.

Kegemaran Pelancong

Citroën U55 Cityrama Currus menjadi kegemaran dalam kalangan pelancong dan bahkan dipaparkan dalam filem-filem tempatan.

Bas-bas ini juga sering menghadapi masalah, terutamanya dengan enjin yang terlalu panas.

IKLAN

Lama-kelamaan, Cityrama menambah gril kedua dan ketiga serta penyejuk minyak. Penambahan ini menjadikan bas-bas tersebut kelihatan lebih pelik.

Sumber Foto : Screenshot Youtube Channel The Tim Traveller : WE FOUND IT! The Last Surviving Cityrama

Akhirnya, bas-bas ini dihentikan pada tahun 1980 dan digantikan dengan bas-bas pelancongan yang lebih konvensional.

Tidak banyak yang diketahui tentang nasib beberapa bas yang dihasilkan. Salah satu daripadanya berakhir di sebuah sarkas, dan satu lagi ditemui dalam keadaan menyedihkan pada tahun 2008.

Sumber Artikel : Jalopnik

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI