Royal Enfield, peneraju global dalam segmen motosikal bersaiz sederhana (250cc-750cc), semalam melancarkan Shotgun 650. Model ini akan tersedia di pasaran tempatan mulai hari ini dengan harga MYR 34,900 sebelum insurans. 

Dengan reka bentuk retro-futuristik, Shotgun 650 diilhamkan oleh pendahulunya, SG650 Concept dan direka untuk meraikan kreativiti, bertindak sebagai kanvas kosong untuk pengubahsuaian dan personalisasi bagi ribuan peminat motosikal di seluruh dunia.

Motosikal yang diilhamkan oleh budaya pengubahsuaian ini, tersedia dalam empat warna unik – Stencil White, Plasma Blue, Green Drill, dan Sheet Metal Grey. 

Shotgun 650 adalah kanvas terbaik untuk personalisasi, mencerminkan gabungan tenaga kreatif mentah, budaya pengubahsuaian anarkis, dan DNA ikonik Royal Enfield. 

Shotgun 650 - Stencil White
Shotgun 650 – Stencil White

Visi yang menarik

Dibina di atas platform 650-Twin yang terbukti di peringkat global, Shotgun 650 adalah penghormatan kepada budaya pengubahsuaian dan bab baru dalam reka bentuk Royal Enfield dengan visi masa depan yang menarik.

Ketua Pegawai Eksekutif Didi Group, Encik Rewi Hamid Bugo, menyatakan, “Saya sangat teruja untuk memperkenalkan Royal Enfield Shotgun 650 kepada pelanggan kami.

Mesin ini direka untuk memberikan pengalaman menunggang yang tiada tandingan. Menggabungkan kuasa, prestasi, dan gaya dengan cara yang hanya Royal Enfield boleh berikan. 

Shotgun 650 - Plasma Blue
Shotgun 650 – Plasma Blue

Sambutan luar biasa

Penunggang Malaysia sangat sesuai dengan motosikal rekreasi, dan kami telah membina komuniti penunggang yang setia. Kami yakin bahawa seperti di bahagian lain dunia, Shotgun 650 akan membawa keseronokan kepada perjalanan menunggang.

IKLAN

Beliau juga mengumumkan, “Sejak pertama kali memperkenalkan Himalayan yang serba baharu pada akhir 2023, kami menerima sambutan yang luar biasa dengan permintaan yang kuat di peringkat global dan di Malaysia.

Oleh itu, kami sangat gembira untuk mengumumkan bahawa motosikal pengembaraan ini akan tersedia pada Julai 2024, dengan pra-tempahan dibuka sekarang.”

Shotgun 650 - Stencil White
Shotgun 650 – Stencil White

Komponen diperbaharui seperti…

Beralih ke penggunaan lampu utama, ia diterangi dengan LED yang dipasang dalam nacelle custom neo-moden menawarkan penglihatan yang lebih baik. 

Motosikal ini mempunyai kluster instrumen digi-analog yang dilengkapi dengan sistem navigasi Tripper dan direka untuk memberikan semua maklumat yang diperlukan semasa anda keluar. 

Shotgun 650 juga hadir dengan ciri baru Royal Enfield Wingman. Ciri dalam aplikasi yang memberi anda kemas kini mengenai lokasi motosikal, paras minyak dan minyak enjin, peringatan servis dan banyak lagi. Ia juga dilengkapi dengan port pengecas USB untuk memastikan peranti anda sentiasa dicas semasa perjalanan.

IKLAN

Dalam pada itu, ia dioptimumkan secara ergonomik, dengan posisi kaki set tengah. Ketinggian tempat duduk rendah 795mm dan posisi tangan intuitif yang memberikan penunggang kawalan  yang stabil. 

Shotgun 650 - Stencil White
Shotgun 650 – Stencil White

Tambahan lagi,

Suspensi yang ditala khas dengan fork piston besar Showa 43mm di hadapan. RSU pelarasan pratetap 5-tiang di belakang, jarak roda 1465mm dan pusat graviti yang rendah.  Ia menjadikan perjalanan di trafik, di lebuh raya dan jalan belakang yang berliku sama seronok, dengan keselesaan penunggang. 

Tayar tubeless lebar 18″ depan dan 17″ belakang, digabungkan dengan brek cakera 320mm dan 300mm, turut memberi cengkaman yang mantap.

Shotgun 650 - Sheet Metal Grey
Shotgun 650 – Sheet Metal Grey

Aksesori custom tambahan

Mengikut cogan kata model Shotgun 650. Terdapat 31 pilihan aksesori motosikal yang tersedia untuk menonjolkan daya tarikan budaya custom seperti, cermin bar end, tempat duduk solo dan rim potongan-bil berbeza, antara lainnya, tersedia. 

IKLAN

Kini dibuka,

Royal Enfield juga mengumumkan pembukaan pra-tempahan untuk Himalayan yang serba baru di Malaysia. Tayangan perdana Himalayan yang serba baru akan diadakan pada 8 Jun 2024, di JioSpace Petaling Jaya. 

Himalayan serba baru ini mencapai keseimbangan sempurna antara kemampuan dan kegunaan. Ia adalah motosikal pengembaraan yang mempunyai segala yang anda perlukan, dan tiada yang anda tidak perlukan. 

Dibina dengan tujuan, memberi keyakinan dan mampu pergi ke mana sahaja, Himalayan telah membuktikan dirinya berulang kali sebagai motosikal yang ideal untuk tunggangan pengembaraan. Himalayan yang baru ini berkembang dari itu, membina proposisi ini, dan membawanya beberapa tahap lebih tinggi.

Baca: Royal Enfield Bullet 350 Kini Lebih Mesra Tunggangan

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI