KTM meraikan ulang tahun ke-30 model Duke dengan kemunculan model KTM 1390 Super Duke R & Evo. Untuk tahun 2024, model “The Beast” ini kini lebih bertenaga dengan peningkatan kapasiti enjin 49cc, gaya baharu yang memartabatkan platform Duke, dan penambahbaikan pada sistem suspensi, ergonomik, dan elektronik.

“The Beast” yang bermula daripada KTM 990 Super Duke pada 2007 telah berkembang pesat. Bagi tahun 2024, V-Twin LC8 1,301cc daripada 1290 Super Duke telah diperbesarkan daripada 108mm kepada 110mm, mencapai pembesaran 1,350cc.

Tambahan pula, kotak udara yang direka semula, badan termostat baru dan injap throttle baharu meningkatkan prestasi keseluruhan. Gigi kelima dan keenam turut direka semula bagi penggunaan julat rpm yang lebih baik.

Sistem suspensi baharu model ini memperoleh teknologi terkini WP Semi-Active Technology yang memberikan pelbagai penyesuaian. Unit Kawalan suspensi menyesuaikan kadar hentakan secara real-time berdasarkan maklumat dari IMU, dan pengurusuan semua tetapan suspensi boleh dilakukan melalui paparan TFT 5 inci penuh warna.

IKLAN

Peningkatan ergonomik pada Super Duke 2024 memberikan tumpuan kepada prestasi. Tangki yang direka sedikit terkeluar memberikan sokongan kepada penunggang yang lebih baik semasa membelok.

Komponen-brek Brembo, termasuk caliper depan Stylema 4-piston kiri dan kanan yang mencengkam cakera depan 320mm, dan caliper belakang 2-piston dengan cakera 240mm, memberikan cengkaman yang kuat untuk memperlahankan “The Beast”. Tambahannya, Super Duke kini menggunakan tayar Michelin Power GP untuk cengkaman yang lebih baik dan berat yang lebih ringan.

IKLAN

Dikenali dengan reka bentuk yang agresif, KTM 1390 Super Duke R Evo 2024 menampilkan lampu hadapan LED baharu, penapis tangki dan winglet baharu, serta peningkatan kapasiti tangki bahan api kepada 4.6 gelen.

Peningkatan kepada paparan TFT 5 inci merangkumi grafik baru dan struktur menu yang direka semula untuk akses yang lebih cepat. Sistem Monitor Tekanan Tayar turut diperbaharui, menawarkan keseimbangan tekanan yang lebih tepat dan tetapan tekanan khusus untuk kegunaan litar.

IKLAN

Dikuasakan oleh tiga mod pemanduan standard (Rain, Street, dan Sport), dan dua mod tambahan (Performance dan Track), KTM 1390 Super Duke R Evo 2024 memberikan kuasa yang cukup dan memberi penunggan membuat pilihan dan penyesuaian mengikut cara pemanduan.

Tersedia dengan warna oren dengan livery merah atau hitam dengan livery oren, harga bagi model ini masih belum diumumkan.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI