RV FLIP (Floating Instrument Platform) adalah kapal yang mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk beralih dari kedudukan mendatar ke menegak di tengah lautan.

Kredit Foto : Website themindcircle

 

Rekaan Yang Unik

RV FLIP adalah kapal sepanjang 108 meter (355 kaki), dan ia adalah satu-satunya di dunia yang mampu melakukan transformasi sedemikian.

Keupayaan untuk mengubah kedudukan secara menegak membolehkan kapal ini menjadi platform penyelidikan yang sangat stabil dan dalam kedudukan mendatar, hanya 55 kaki kapal yang kelihatan di atas permukaan air, manakala selebihnya akan tenggelam, mewujudkan kestabilan seperti sauh yang mengurangkan kesan pukulan ombak di lautan.

Kredit Foto : Website themindcircle

 

IKLAN

Keajaiban Kejuruteraan

Proses mengubah kedudukan kapal dilakukan dengan memenuhi sebahagian tangki pemberat kapal dan kemudian ia berpusing ke dalam laut dengan bahagian hujung kapal akan tenggelam terlebih dahulu.

Transformasi ini merupakan satu pencapaian kejuruteraan yang hebat. Kestabilan dalam posisi menegaknya sangat unik sehingga FLIP dapat menahan gelora lautan yang kuat dan menjadikannya sebuah pejabat untuk bekerja.

IKLAN
Kredit Foto : Website themindcircle

Dimiliki oleh Office of Naval Research (ONR) dan dioperasikan oleh Marine Physical Laboratory di Scripps Institution of Oceanography di University of California, RV FLIP adalah instrumental dalam beberapa bidang penyelidikan.

Ia menjalankan penyiasatan dalam akustik, oseanografi, meteorologi, dan pemerhatian mamalia laut.

 

IKLAN

Kehidupan dan Kerja di RV FLIP

RV FLIP direka untuk menjadi ruang tinggal dan bekerja yang selesa dan berfungsi untuk krew dan saintisnya. ianya dilengkapi dengan tempat tinggal yang dilengkapi dengan bilik tidur, dapur, dan ruang kerja yang sepenuhnya berfungsi dalam kedua-dua keadaan mendatar dan menegak.

Keupayaan ini memastikan bahawa para penyelidik dapat  bekerja dengan cekap tanpa mengira posisi kapal.

RV FLIP dilengkapi dengan makmal dan peralatan terkini yang penting untuk penyelidikan oseanografi. Kemudahan ini membolehkan saintis menjalankan pelbagai eksperimen dan aktiviti pengumpulan data secara langsung di lautan.

Sumber Artikel : RV FLIP: A Game-Changer in Ocean Research with Its Flipping Capability

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI