Apabila bercakap mengenai motosikal Itali dari tahun 90-an, salah satu model yang menonjol kerana keunikannya ialah Bimota Tesi 1D. Namun apa kaitanya dengan Bimota Folgore Bianca?

Diperkenalkan pada tahun 1990 dan dilengkapi dengan enjin Ducati 851 yang berkuasa, motosikal ini membuat kemunculan sulung yang mengagumkan.

Model asas Bimota Folgore Bianca iaitu TESI 1D. Kredit Foto : Webiste silodrome

Pelancarannya di pasaran Jepun pada tahun 1991 disertai dengan harga yang menggiurkan melebihi 4 juta Yen (sekitar RM 120,000 ). Bimota Tesi 1D segera dikenali kerana reka bentuknya yang luar biasa dan berbeza daripada model lain pada zamannya.

Baca Juga : Rekaan Futuristik Bimota Tesi H2, Teknologi Suspensi Luar Jangkaan

Kelahiran Folgore Bianca

Walau bagaimanapun, reka bentuk asal avant-garde Tesi 1D mungkin tidak cukup menarik bagi pakar Jepun di WhiteHouse (salah satu pengeluar alat ganti custom motosikal di Jepun) dan mereka mengambil inisiatif untuk terus memperbaharui mesin ikonik ini.

IKLAN
Kredit Foto : Website ktnegoce

Hasil usaha mereka maka lahirlah “Folgore Bianca,” iaitu nama yang memberi penghormatan kepada warisan Itali Bimota, dengan “Folgore” bermaksud “kilat” dan “Bianca” bermaksud “putih.” Penghasilan motosikal ini adalah bukti semangat kolaboratif antara kejuruteraan Itali dan Jepun.

Reka Bentuk dan Pengubahsuaian

Pengubahsuaian WhiteHouse Japan daripada Tesi 1D terutamanya memberi tumpuan kepada pengubahsuaian untuk fairing, mencipta baru liveri yang berbeza, dan memperhalusi sistem karburetor.

Kredit Foto : Website ktnegoce

Mereka juga membuat perubahan kecil namun berkesan kepada sistem ekzos serta suspensi depan dan belakang. Penyesuaian ini bukan sahaja meningkatkan prestasi motosikal tetapi juga menambah tarikan estetik pada motosikal tersebut.

IKLAN
Kredit Foto : Website ktnegoce

Karya Seni yang lain daripada yang lain

Reka bentuk Folgore Bianca mungkin tidak disukai semua orang namun penampilannya yang berani dan luar biasa boleh menarik perhatian individu yang melihatnya.

Kredit Foto : Website ktnegoce

Reka bentu motosikal ini mewakili gabungan kreativiti dan kejuruteraan yang menakjubkan. Rupa  unik motosikal ini menjadikannya item koleksi dan eye catching dalam komuniti motosikal.

Pengalaman Menunggang

Kredit Foto : Website ktnegoce

Salah satu ciri paling ketara Folgore Bianca ialah fork hadapan yang sepenuhnya mendatar, sememangya simbolik motosikal Tesi ini. Walaupun saiznya yang besar dan suspensinya yang sangat unik boleh menyebabkan ketidakselesaan ketika menunggang di jalan yang tidak rata dan perkara ini sering dianggap sebagai kelemahan yang boleh diabaikan.

IKLAN
Kredit Foto : Website ktnegoce

Kesimpulan

Bimota Folgore Bianca berdiri sebagai keajaiban unik dalam dunia motosikal. Reka bentuknya yang tersendiri dan pengubahsuaian inovatif oleh WhiteHouse Jepun menjadikannya sebuah karya kejuruteraan yang menonjol.

Kredit Foto : Website ktnegoce

Sama ada anda seorang penggemar motosikal atau sekadar menghargai gabungan seni dan teknologi, motosikal ini adalah bukti apa yang boleh dicapai apabila kreativiti bertemu dengan kecemerlangan kejuruteraan.

Sumber Artikel : Amarcord: Bimota Folgore Bianca

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.  

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI