Subaru telah mengumumkan penamatan pengeluaran bagi model kereta prestasi mereka, iaitu BRZ tahun 2024 di Jepun. Kini, hanya stok sedia ada yang masih boleh dibeli melalui pengedar tempatan di dalam negara itu. Menurut Subaru, versi kemas kini dijadualkan akan diperkenalkan seawal Julai.

Nota berikut telah ditambah pada laman web Subaru Jepun: “Model semasa, disebabkan pemberhentian, hanya akan tersedia melalui pengedar. Sila hubungi pengedar anda untuk mendapatkan butiran.”

Subaru BRZ generasi kedua, yang dilancarkan pada 2021 bersama Toyota GR86, telah menerima kemas kini tambahan di Jepun. Ini termasuk suis lampu baharu yang diperkenalkan pada tahun model 2022 dan ciri keselamatan tambahan yang ditambah pada varian transmisi manual pada 2023.

Enjin BRZ
Enjin BRZ

Kemaskini yang diterima

Menurut penerbitan Jepun Creative311, Subaru sedang bersiap sedia untuk memperkenalkan model BRZ tahun 2025 yang diperbaharui untuk pasaran domestik pada Julai 2024. Kemas kini dijangka kecil, memfokuskan pada ciri-ciri dan bukannya sebarang perubahan ketara pada reka bentuk luaran atau dalaman kereta.

Pertama sekali, versi manual enam kelajuan Subaru BRZ akan mendapat mod Sport, yang sebelum ini dikhaskan untuk model automatik. Ini akan memberikan akses kepada tetapan pendikit yang diubahsuai, berikutan maklum balas daripada siri perlumbaan Super Taikyu. 

IKLAN

Tambahan lain, Kawalan Bunyi Aktif kini boleh dilaraskan secara automatik berdasarkan mod pemanduan yang dipilih, mencerminkan kefungsian model transmisi automatik.

Transmisi Manual BRZ
Transmisi Manual BRZ

Tambahan Baharu

Untuk BRZ yang dilengkapi dengan transmisi automatik enam kelajuan, jurutera Subaru melanjutkan pilihan downshift manual untuk memberi pemandu fleksibiliti dan kawalan yang lebih menarik. 

Penambahbaikan lain termasuk brek Brembo, yang telah ditampilkan dalam versi BRZ tS trim dan model STI Sport spesifikasi JDM yang dilengkapi dengan suspensi yang ditala STI. 

IKLAN

Selain itu, Subaru akan memperkenalkan fungsi pemantauan tekanan tayar dan tuil yang dikemas kini sedikit untuk isyarat membelok. 

Bagi rangkaian kuasa, enjin boxer 2.4 liter NA sedia ada dijangka menerima ECU yang dikemas kini dan rangkaian kuasa dalam BRZ spesifikasi Jepun kini sudah menjana kuasa output maksimum sehingga 232 hp dan 250 Nm tork.

Kredit – Careta / Carscoops

IKLAN

Baca: Evolusi Warisan Model Subaru WRX S4 Generasi Kedua Dengan Perincian Terkini!

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI