Fiat telah melancarkan generasi keempat Fiat Panda yang serba baharu dan diberi nama Grande Panda, model terbaru ini menampilkan rekaan yang sepenuhnya diperbaharui serta menawarkan pilihan kuasa elektrik yang mesra alam.

Kombinasi Gaya Retro dan Teknologi Moden

Elemen seperti plat pelindung hadapan yang tebal, rel bumbung yang praktikal, dan pelapisan badan bawah hitam menambah sentuhan lasak pada rupa luarannya. Walaupun mengambil inspirasi dari Panda 4×4 asal, Fiat masih belum mengesahkan versi pacuan empat roda untuk model ini.

Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Lebih Besar, Lebih Selesa

Dengan panjang 3.99 meter, Grande Panda adalah 0.3 meter lebih panjang daripada pendahulunya. Namun, ia masih mengekalkan saiz yang kompak, sesuai untuk pergerakan lincah di bandar. Fiat menyatakan bahawa kabin lima tempat duduknya akan menawarkan keselesaan yang tiada tandingan untuk kehidupan keluarga dan mobiliti bandar kontemporari.

IKLAN

Lakaran awal menunjukkan bahawa Fiat telah merombak sepenuhnya pendekatan reka bentuk kabinnya. Reka bentuk minimalis dan futuristik dengan tema bujur yang merujuk kepada trek ujian kereta di atas “rooftop” Lingotto yang terkenal, memberikan suasana yang lebih luas dan lapang.

Baca juga artikel : Mini Moke, Kereta P. Ramlee Dalam Filem Anak Bapak

IKLAN

Pandangan Masa Depan: Keluarga Panda

Fiat tidak berhenti di sini. Mereka merancang untuk memperluaskan keluarga Panda dengan memperkenalkan model baharu setiap tahun sehingga 2027. Ini termasuk SUV bersaiz Dacia Duster, coupé-crossover yang bergaya, trak pikap berorientasikan gaya hidup, dan MPV-cum-camper van yang serbaguna. Setiap model akan membawa identiti tersendiri, membezakannya daripada portfolio Fiat yang lain, khususnya siri 500 yang ikonik.

Kredit Foto : Website autocar.co.uk

Pelancaran di Pasaran dan Harga

Grande Panda dijangka memulakan penghantaran di UK pada awal tahun depan. Walaupun harga masih dirahsiakan, model ini dijangka menjadi antara kereta paling mampu milik di pasaran. Versi petrol dijangka bermula sekitar £15,000, manakala versi elektrik sekitar £22,000.

IKLAN

Dengan gabungan gaya retro yang memikat dan teknologi moden, Grande Panda bukan sahaja menawarkan pilihan kuasa elektrik yang mesra alam tetapi juga mengekalkan daya tarikan klasiknya. Fiat Panda generasi keempat ini bersedia untuk mencipta gelombang dalam segmen kereta keluarga bandar, membuktikan bahawa tradisi dan inovasi boleh berjalan seiring.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok. 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI