Sewaktu kecil, pasti ramai yang kagum dan teruja apabila ternampak motosikal berkuasa tinggi melintasi atau berselisih dengan kita, baik di jalan raya atau di lebuhraya. Ketika usia yang semakin meningkat ni, kita yang berkemampuan dari segi kewangan pasti terpasang niat untuk memiliki motosikal berkuasa tinggi. Namun, bagi merealisasikan impian tersebut, anda perlu menaik taraf lesen memandu B2 ke B Full terlebih dahulu.

  1. Kunjungi Pejabat JPJ

Langkah pertama adalah menziarah ke Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ) untuk menaik taraf lesen anda. Dengan bayaran serendah RM20, lesen anda akan dinaik taraf kepada B Full (L).

Anda hanya perlu membawa salinan photostat kad pengenalan, gambar passport dan wang yang mencukupi. Jikalau terlupa, biasanya di pejabat JPJ akan ada kiosk yang menyediakan perkhidmatan seperti yang disebutkan tadi jadi tidak perlu risau.

  1. Daftar di Pusat Memandu

Kemudian, setelah mendapat lesen B Full (L), langkah seterusnya adalah mendaftar di pusat latihan memandu untuk menempah slot bagi mengikuti kursus menunggang motosikal berkuasa tinggi selama 9.5 jam di litar.

  1. Bayaran Berbeza-beza

Selain itu, kadar bayaran untuk ‘meng-upgrade-kan’ lesen kepada B Full ini tidak seragam dan bergantung kepada pusat latihan memandu yang dipilih. Anda mungkin berpeluang mendapatkan promosi dengan harga kurang daripada RM700, tetapi kebiasaannya, ia berharga sekitar RM900 hingga RM1,500.

IKLAN
Kredit: Internet
  1. Ikuti Kelas Teori

Sebelum memulakan latihan di litar, anda mungkin perlu mengikuti semula kelas teori selama 2 jam di pusat latihan memandu. Walaupun mungkin agak membosankan bagi pemegang lesen berpengalaman, anda boleh menganggapnya sebagai ‘kelas penyegaran’ sebelum melangkah ke litar.

  1. Latihan di Litar selama 9.5 Jam

Setelah menyelesaikan kelas teori, anda akan menjalani latihan selama 9 jam di litar yang disediakan oleh pusat latihan memandu. Sebahagian daripada latihan ini termasuk ujian penilaian, yang dikenali sebagai QTI.

  1. Pastikan Lesen L Anda Genap Sebulan

Sebelum anda boleh menjalani penilaian dengan JPJ, lesen L anda perlu genap sebulan. Oleh itu, selepas menyelesaikan latihan, anda perlu menunggu dengan sabar sebelum boleh mengambil ujian.

IKLAN
Kredit: Metro Driving School
  1. Kembali kepada Asas

Bagi pemegang lesen B2, latihan dan penilaian masih perlu dijalani pada bahagian 1 dan 2. Bahagian 1 melibatkan kemahiran mengendalikan motosikal dalam litar dengan isyarat tangan, manakala bahagian 2 menguji kemahiran membuat brek kecemasan, menunggang di bulatan 8, dan lain-lain.

  1. Lesen Siap dalam Masa Seminggu

Dengan keaktifan pusat latihan memandu, lesen B Full anda mungkin siap dalam masa seminggu selepas lulus penilaian. Dengan lesen ini, anda kini berhak untuk menunggang motosikal berkuasa tinggi dengan selamat di jalan raya.

Dengan menaik taraf lesen memandu anda, dunia motosikal berkuasa tinggi kini lebih terbuka untuk dieksplorasi. Ingatlah untuk selalu mengamalkan keselamatan semasa menunggang, dan nikmatilah pengalaman menunggang motosikal yang lebih bertenaga!

IKLAN

Baca: Maverick ‘Batmav’ Viñales Muncul Juara di Americas MotoGP™

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI