Selepas debut antarabangsa yang mengagumkan di Auto China Beijing 2024 pada April, Lamborghini Kuala Lumpur melancarkan Lamborghini Urus SE di Malaysia. 

Versi plug-in hybrid pertama Super SUV Lamborghini ini menandakan satu lagi pencapaian bersejarah bagi Automobili Lamborghini. Ia menampilkan reka bentuk baharu, aerodinamik yang dioptimumkan, teknologi terkini, dan rangkaian kuasa hibrid 800 CV. 

Penambahbaikan ini memberikan prestasi, kecekapan, dan keseronokan pemanduan yang tiada tandingan. Terima kasih kepada gabungan dua enjin, terma dan elektrik, nilai tork dan kuasa yang dihasilkan adalah yang tertinggi dalam kategorinya, dengan pengurangan emisi sebanyak 80%.

Urus SE - Warna Oren
Urus SE – Warna Oren

Pengalaman Pemanduan Yang Tiada Tandingan

Urus SE menawarkan pengalaman pemanduan yang tiada tandingan terima kasih kepada sistem plug-in hybrid. Sistem tork vektor elektrik antara dua gandar dan perbezaan elektronik di bahagian belakang membantu memberikan lebih tork dan kuasa pada setiap rpm. 

Enjin V8 twin-turbo 4.0 liter telah diubah suai untuk berfungsi secara sinergi dengan rangkaian kuasa elektrik, menghasilkan 620 CV dan 800 Nm tork pemanduan. Unit pembakaran ini digabungkan dengan rangkaian kuasa elektrik yang menghasilkan 192 CV dan 483 Nm tork. 

Sistem ini menghasilkan output kuasa keseluruhan 800 HP @ 6000 rpm dan tork 950 Nm yang tersedia @ 1750 rpm sehingga 5750 rpm. Memastikan prestasi terbaik dalam kelasnya dari setiap sudut. Urus SE mencapai masa pecutan 0-100 km/j dalam hanya 3.4 saat dan dari 0-200 km/j dalam 11.2 saat, dengan kelajuan tertinggi 312 km/j.

IKLAN
Sisi Urus SE
Sisi Urus SE

Reka Bentuk dan Aerodinamik

Seterusnya bahagian hadapan menampilkan bonet baharu dengan reka bentuk terapung. Di bahagian belakang, pintu kargo telah direka semula sepenuhnya, memperkenalkan kesinambungan yang diilhamkan oleh Gallardo. 

Bersama-sama dengan spoiler baharu, diffuser meningkatkan downforce belakang sebanyak 35% pada kelajuan tinggi berbanding Urus S, seterusnya meningkatkan kestabilan kenderaan.

Kecekapan aerodinamik juga dipertingkatkan dengan ventilasi udara bawah badan baharu dan saluran udara yang diubah suai. Kini mengalirkan lebih banyak aliran udara untuk menyejukkan komponen mekanikal dan enjin: peningkatan 15% berbanding Urus asal.

Ruang kokpit Urus SE
Ruang kokpit Urus SE

Dalaman

Kabinnya telah dikemas kini untuk menonjolkan DNA reka bentuk “rasa seperti seorang juruterbang” Lamborghini. Skrin yang lebih besar – kini 12.3 inci – dipasang di tengah-tengah papan pemuka menampilkan versi Human-Machine Interface (HMI) yang lebih intuitif untuk digunakan dengan grafik yang dikemas kini. 

IKLAN

Penyesuaian

Dalam pada itu, roda aloi diperbaharui dengan pengenalan rim Galanthus 23” yang dipadankan dengan tayar Pirelli P Zero baharu sebagai standard. Pelbagai warna badan juga telah diperluas, dengan lebih daripada 100 pilihan. 

Ia termasuk dengan dua warna baharu yang ditawarkan semasa pelancaran. Arancio Egon (oren) dengan bahagian dalam Arancio Apodis (oren), dan Bianco Sapphirus (putih) dengan bahagian dalam Terra Kedros (terracotta).

<yoastmark class=
Dari kiri – Mr Christopher Teoh (Operations Manager of Lamborghini Kuala Lumpur), Mr Raffaele Garribba (Area Manager South East Asia of Automobili Lamborghini), Mr Francesco Scardaoni (Region Director of Aumotobili Lamborghini Asia Pacific)

Pilihan dalaman termasuk 47 kombinasi warna dan empat jenis sulaman (jahitan Q-citura). Dengan potensi tambahan yang ditawarkan melalui program Ad Personam, yang membolehkan pemilik membuat Urus SE mereka unik.

IKLAN

Urus SE kini dibuka untuk tempahan di Malaysia melalui pengedar sah Lamborghini Kuala Lumpur. Harga permulaan RM 1,028,000 sebelum cukai, duti, dan penyesuaian.

Baca: Ikon Supercar Legenda, Lamborghini Miura P400 1967

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI