Bermula dari 5 hingga 20 Julai ini, lorong-lorong di Lebuhraya Persekutuan akan ditutup secara berperingkat bagi memberi laluan kepada kerja-kerja pembinaan projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT3). 

Penutupan ini akan berlaku di hadapan stesen minyak Petronas dan Shell, di arah Kuala Lumpur dan Klang.

Kontraktor projek, Setia Utama LRT 3 Sdn Bhd (SULRT3), mengumumkan bahawa penutupan dan lencongan trafik ini akan bermula dari jam 11 malam hingga 5 pagi, dalam tiga peringkat.

Peringkat Pertama: Pada 5 hingga 6 Julai, lorong paling kiri dan tengah di Lebuhraya Persekutuan arah Klang akan ditutup. Satu lorong akan disediakan untuk pemandu yang menghala ke Klang.

Peringkat Kedua: Pada 12 hingga 13 Julai, laluan pantas di Lebuhraya Persekutuan arah Kuala Lumpur dan Klang akan ditutup. Dua lorong akan disediakan untuk pemandu yang menuju ke arah Kuala Lumpur dan Klang.

IKLAN

Peringkat Ketiga: Pada 19 hingga 20 Julai, lorong paling kiri dan tengah di Lebuhraya Persekutuan arah Kuala Lumpur akan ditutup. Satu lorong akan disediakan untuk pemandu yang menuju ke Kuala Lumpur.

Menurut kenyataan SULRT3, lencongan ini telah mendapat kelulusan daripada Jabatan Kerja Raya (JKR). 

“Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang mungkin dialami oleh orang ramai,” kata syarikat tersebut dalam kenyataan mereka hari ini.

IKLAN

Bagi sebarang pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi talian bantuan LRT3 di 1 800 18 2585 dari Isnin hingga Jumaat, bermula jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang, kecuali cuti umum.

Projek LRT3 yang menelan kos sebanyak RM4.7 bilion ini bermula di Bandar Utama dan berakhir di Johan Setia, Selangor, dan dijangka akan memberikan manfaat kepada dua juta penduduk.

IKLAN

Dari Berita Harian

Baca ECRL Kini Capai 67% Kemajuan

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI