Boon Siew Honda Sdn. Bhd. (Boon Siew Honda) dengan bangga mengumumkan pelancaran Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES terbaru. Apa yang menarik? jom kami kongsikan.

Kuasa dan Prestasi

CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES terdapat menggunakan enjin 1084cc selari dua silinder dan menggunakan sistem penyejuk cecair OHC.

Peningkatan tork sebanyak 7% dan mempunyai kuasa puncak 75kW pada 7,500rpm serta tork puncak 112Nm pada 5,500rpm.

Ciri-Ciri CRF1100L

  • Roda Hadapan 19-inci: Roda hadapan yang lebih besar meningkatkan kestabilan semasa menunggang di atas jalan raya dan memperbaiki kebolehlenturan di atas permukaan kasar.
  • Ketinggian Tempat Duduk Boleh Laras: Ketinggian tempat duduk boleh dilaras antara 820mm dan 840mm tanpa alat, memberikan keselesaan yang boleh disesuaikan.
  • Pusat Graviti Rendah: Dengan ground clearance minimum 220mm, motosikal ini menawarkan pengendalian dan kestabilan yang lebih baik.
  • Tempat Duduk yang Ditingkatkan: Tempat duduk urethane foam yang lebih tebal dan ketumpatan yang dioptimumkan meningkatkan keselesaan penunggang untuk perjalanan jauh.
  • Perlindungan Angin yang Ditingkatkan: Penutup hadapan yang direka semula dan skrin boleh laras meningkatkan aerodinamik dan mengurangkan hembusan angin.

Transmisi Dual Clutch (DCT)

CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES dilengkapi dengan Transmisi Dual Clutch (DCT) yang dipertingkatkan dengan tiga mod operasi:

  1. Mod Manual Transmission (MT): Memberikan kawalan manual penuh dengan butang kawalan di hendal.
  2. Mod Automatik D: Sesuai untuk perjalanan di bandar dan lebuh raya, mengoptimumkan kecekapan bahan api.
  3. Mod Automatik S: Menawarkan tiga tahap menunggang yang lebih sporty, dengan peralihan adaptif untuk brek enjin tambahan.

Sistem DCT juga termasuk suis G untuk fungsi off road, meningkatkan cengkaman dan kawalan dengan mengurangkan gelinciran klac semasa perubahan gear.

Selain itu, pengesanan kecondongan menyesuaikan corak peralihan gear berdasarkan gred kecondongan, memastikan kawalan yang optimum.

Pakej Elektronik Canggih

Pakej elektronik Africa Twin termasuk Throttle-By-Wire (TBW) dan Unit Pengukuran Inersia enam paksi (IMU).

IKLAN

Sistem ini menawarkan empat tahap kuasa, tiga tahap brek enjin, dan Kawalan Tork Boleh Pilih Honda (HSTC) dengan tujuh tahap intervensi.

Motosikal ini juga dilengkapi dengan Kawalan Wheelie, dengan tiga tahap yang boleh dipilih, dan empat mod menunggang iaitu TOUR, URBAN, GRAVEL, dan OFF-ROAD.

Dua tetapan pengguna yang boleh disesuaikan membolehkan penunggang menyesuaikan prestasi motosikal mengikut keperluan khusus mereka.

Suspensi Showa EERATM dan ABS

CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES dilengkapi dengan Suspensi Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERATM) sebagai standard.

IKLAN

Sistem ini secara automatik menyesuaikan daya hentakan berdasarkan keadaan menunggang, menawarkan empat mod suspensi (MID, HARD, SOFT, OFFROAD) dan satu mod pengguna.

Motosikal ini juga dilengkapi dengan Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) yang canggih dengan mod boleh dipilih untuk meningkatkan kestabilan brek.

ABS yang dilengkapi IMU mengira pelbagai parameter untuk mengawal daya brek, mencegah penguncian roda semasa membelok dan meningkatkan keselamatan penunggang.

Ketersambungan dan Paparan

Paparan Skrin Sentuh Multi Maklumat (MID) TFT 6.5 inci mengintegrasikan Apple CarPlay® dan Android Auto®, membolehkan penggunaan telefon pintar yang lebih lancar.

IKLAN

Penunggang boleh mengakses aplikasi navigasi, membuat atau menerima panggilan, dan menyambungkan telefon pintar mereka melalui port pengecasan USB.

Kesambungan Bluetooth juga memastikan kemudahan dan kemudahan penggunaan.

Ketersediaan

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES telah berada dalam pasaran dalam dua pilihan warna iaitu Mat Ballistic Black Metallic dan Pearl Glare White.

Untuk peminat motosikal touring, Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES menjanjikan menjadi mesin utama anda dengan memberikan kuasa, prestasi, dan keselesaan mmengharungin pelbagai bentuk permukaan jalan.

Sumber Artikel : Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ESServes True Adventure, Continental Conquest

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI