GAC GS3 EMZOOM secara rasmi dilancarkan di Malaysia melalui WTC Automotif (M) Sdn Bhd (WTCA), sebuah anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd. Kenderaan utiliti sukan (SUV) kompak kini tersedia dalam dua varian sepenuhnya dibina (CBU) untuk pasaran tempatan, iaitu GS3 EMZOOM Eksklusif dan GS3 EMZOOM Premium R.

Kedua-dua pihak baru-baru ini menandakan Permulaan Pengeluaran (SOP) untuk GAC GS3 EMZOOM yang dipasang sepenuhnya (CKD) di kilang Segambut, WTCA dengan upacara memotong riben hanya 13 bulan selepas projek perakitan tempatan itu diumumkan pada tahun 2023.

Berucap semasa pelancaran rasmi GAC GS3 EMZOOM, Ketua Pegawai Eksekutif Warisan TC Holdings Bhd Tan Keng Meng menyebut respon positif orang ramai terhadap jenama GAC sebagai faktor motivasi utama bagi syarikat.

Warna, Harga Dan Jaminan, Okay Ke?

GAC GS3 EMZOOM ditawarkan dengn empat warna yang dinamik: Salt Lake Blue, Ivory White, Graphene Grey dan Super Star Silver dengan harga rasmi mereka adalah RM118,900 (Eksklusif) dan RM128,900(Premium R).

Bagi memperingati pelancarannya, WTCA menawarkan Pakej Pelancaran Khas kepada 2000 pelanggan pertama yang terdiri daripada:

  • Tiga kali penyelenggaraan servis berjadual percuma termasuk buruh, bahagian dan pelinciran.
  • Jaminan 7 Tahun/180,000km untuk Enjin & Kuasa Penggerak secara eksklusif untuk pemilik pertama yang berdaftar kenderaan selain daripada jaminan standard 5 tahun/150,000km.

Pendaftar awal juga akan menerima GAC Smart Watch Key terhad secara percuma, yang berfungsi seperti kunci kereta asal dengan ciri-ciri hubungan tambahan jam pintar.

IKLAN

Menarik, Bagaimana Dengan Prestasi GS3 EMZOOM?

GAC GS3 EMZOOM dikuasakan oleh enjin petrol turbo 1.5 liter empat silinder yang menghamburkan kuasa 177PS dan tork 270Nm, terbaik dalam kelasnya. 

Output ini disalurkan ke roda depan melalui transmisi dwi-kopling basah tujuh kelajuan (7WDCT). Powertrain yang cekap ini membolehkan pecutan 0-100km/j dalam masa 8.0 saat sambil mengekalkan purata penggunaan bahan api sebanyak 5.9 liter setiap 100km (kitaran NEDC). Selain itu, enjin ini boleh dihidupkan dari jarak jauh untuk pra-kondisi kenderaan menggunakan ciri ‘Remote Engine Start’.

Boleh Terangkan Pasal Rekaan GS3 EMZOOM?

Dari segi reka bentuk luaran, GAC GS3 EMZOOM lebih diperkukuhkan dengan Gril Mecha Wing ikonik, lampu hadapan Laser Eye Split LED, dan pegangan pintu elektrik tersembunyi yang memberikan kenderaan satu nilai futuristik dan aerodinamik. Bahagian depan yang dinamik dipadankan dengan bahagian belakang oleh lampu belakang Light Dart dan spoiler belakang sporty, rim aloi 18-inci pula melengkapkan penampilan pada kedua-dua varian.

Dalam pada itu, GS3 EMZOOM Premium R dilengkapi dengan pakej rekaan R yang menarik dan mencuri perhatian serta Ekzos Rekaan Gaya R yang memberikan rupa estetik yang lebih tegas sambil meningkatkan panjang keseluruhan SUV kompak kepada 4,446mm berbanding 4,410mm pada GS3 EMZOOM Eksklusif.

IKLAN

Kedua-dua varian mengukur 1,850mm lebar dan 1,600mm tinggi, dengan bonet berukuran 341 liter yang boleh diperluaskan kepada 1,271 liter kapasiti kargo maksimum dengan kerusi belakang boleh dilipat.

Dengan ciri-ciri paling panjang dalam segmen SUV kompak pada 2,650mm, GS3 EMZOOM menawarkan salah satu kabin yang paling luas dan selesa dalam kelasnya. Ruang dalam dilengkapi dengan hiasan dalaman dua tone biru dan hitam eksklusif dengan tempat duduk kulit. Pemandu diberikan titik sentuhan lebih mewah seperti stereng berbalut kulit pelbagai fungsi dan peralihan ke gear elektronik kristal.

Canggih Ke GS3 EMZOOM Ni?

Dari segi teknologi, ciri-ciri maju seperti sistem info-hiburan skrin sentuh 10.25-inci dengan Apple CarPlay tanpa wayar dan Android Auto, sistem kamera pandangan keliling, brek letak elektronik dengan autohold adalah standard di pada seluruh model. 

Eksklusif untuk GS3 EMZOOM Premium R, tambahan kawalan iklim automatik, penyesuaian kuasa enam hala untuk tempat duduk pemandu, pencahayaan ambien pelbagai warna, pengecas telefon pintar tanpa wayar, ekzos belakang pintu kuasa tanpa tangan, Bantuan Letak Automatik Fusion (FAPA) dan sunroof panoramik.

Bagaimana Dengan Ciri Keselamatan?

Keselamatan penumpang & pemandu dalam GAC GS3 EMZOOM diutamakan dengan pelbagai ciri keselamatan aktif dan pasif serta Sistem Bantuan Pemandu Lanjutan (ADAS) terkini yang membolehkan pemanduan autonomi Tahap 2. 

IKLAN

Semua varian dilengkapi dengan beg udara hadapan dan sisi, brek cakera depan dan belakang, kawalan pegun depan, program kestabilan elektronik (ESP) dan pandangan titik buta sebagai standard. 

Kredit: GAC Malaysia

Selain itu, Suite ADAS menyeluruh termasuk kawalan aktif cruise (ACC), Brek Kecemasan Automatik (AEB), Amaran Pelanggaran Hadapan (FCW), Sistem Pengenalan Tanda Trafik (TSR), Lane Departure Warning (LDW) dan Kawalan Had Kelajuan Pintar (ISLC). Bantuan Lampu Tinggi (HMA) dan Bantuan Letak Automatik Fusion tersedia dalam GS EMZOOM Premium R.

Datanglah ke bilik pameran GAC berhampiran anda untuk melihat GAC GS EMZOOM 2024 yang baru atau lawati laman web rasmi GAC Motor Malaysia di https://gacmotor.com.my untuk maklumat lanjut.

Baca: Pelan Pembinaan Lebuh Raya Baharu dari Tanjung Malim ke Lumut

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

 

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI