Dalam Grand Prix MotoGP™ Qatar 2023 yang mendebarkan, Fabio Di Giannantonio dari Gresini Racing muncul sebagai pemenang selepas mengharungi perlumbaan yang cukup hebat di Litar Antarabangsa Lusail.

Tumpuan awal lebih tertumpu kepada pertarungan dramatik #PECCOvsMARTIN. Namun,  pemenang yang tidak disangka Di Giannantonio mengungguli juara bertahan, Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), untuk memenangi perlumbaan untuk perlumbaan ini.

Ketegangan itu berlaku apabila Bagnaia memimpin perlumbaan tatkala Jorge Martin berhempas-pulas cuba untuk meraih anak tangga tertinggi selepas permulaan yang tidak diingini.

Bagnaia juga hampir kehilangan kedudukannya ketika cuba menyerang Diggia, menyebabkan beliau hampir terkeluar lintasan. Sementara itu, tempat ketiga dimenangi oleh Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) yang berentap gigih untuk mengekalkan kedudukannya.

IKLAN
Kredit Foto: Eurosport

Perlumbaan yang bermula dengan ketegangan berakhir dengan Di Giannantonio mengatasi Bagnaia, dan Martin tidak mendapat rentaknya lalu membawanya ke tempat kesepuluh. Namun begitu, pertarungannya juga sangat sengit khususnya di belakang nombor 89.

Sementara Di Giannantonio mengambil alih pimpinan, pertarungan di bahagian belakang tetap hangat dengan Viñales menonjolkan prestasi membanggakan sementara Quartararo turut menunjukkan ketangkasannya.

IKLAN

Kemenangan Di Giannantonio terhasil selepas dia melakukan langkah penuh bijak pada Pusingan 12. Walaupun Bagnaia cuba membalas, namun usaha itu tidak berjaya dan dia sempat mengelak daripada terlanggar Di Giannantonio yang membolehkannya kekal di tempat kedua. Dengan itu, Di Giannantonio mengakhiri perlumbaan dengan jarak 2.7 saat di hadapan, memenangi perlumbaan MotoGP™ pertamanya.

IKLAN

Hasil perlumbaan melihat Bagnaia mengukuhkan kedudukannya di puncak kejuaraan dengan kelebihan 21 mata berbanding Martin. Marini pula mengakhiri perlumbaan di tempat ketiga. Momen dramatik dan penentuan kejuaraan dijangka akan berlangsung dalam perlumbaan terakhir di Valencia.

Kredit Foto: Autocar India

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.

Bro suka kereta tak? Baca RODA PANAS seeNI
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI