Moto Morini mencuri perhatian ramai di ruang pameran Eicma di Milan tahun ini apabila memperkenalkan Corsaro Sport V-twin 749cc. Ia merupakan model terkininya yang menjadi ‘ahli’ baharu motosikal kategori sportsbike sederhana.

Kredit Foto : Website motorcyclenews

Sebagai salah satu model menarik perhatian pengunjung di ruang pameran, Corsaro Sport bergabung dengan Corsaro 750 roadster yang berkongsi enjin serupa, serta motosikal pengembaraan baru, X-Cape 1200, dan roadster retro, Milano, yang turut dikuasakan oleh enjin yang serupa.

Keempat-empat model ini mencerminkan satu lonjakan besar dalam penawaran dan aspirasi Moto Morini, dengan Corsaro Sport yang mencuri tumpuan dengan homologasi Euro5+, dengan crankshaft yang menyerupai MotoGP untuk memastikan kestabilan maksimum dengan mengurangkan inersia, dan kelajuan tertinggi melebihi 209 km/j.

Kredit Foto : Website motorcyclenews

Dibeli oleh pengeluar raksasa skuter China, Zhongneng pada 2018, rangkaian pengeluaran semasa firma ini termasuk Trisemekan 650 ‘Seiemmezzo’ STR, SCR, dan X-Cape. Kesemuanya dikuasakan oleh motor dua silinder yang berasaskan Kawasaki ER-6n.

Pada awal tahun 2022 yang lalu, syarikat ini mengumumkan pelancaran 11 model baharu yang direka bentuk di Itali tetapi dibina di China dalam dua tahun akan datang.

Corsaro Sport mungkin menjadi salah satu daripadanya, dengan reka bentuk fairing yang menyerupai Ducati dan clip-on di bawah tangki atas membolehkan ia bersaing di hujung segmen sederhana yang lebih sporty.

Kredit Foto : Website motorcyclenews

Kuasa ini untuk kedua-dua Corsaro adalah V-twin 90 darjah yang baharu sepenuhnya, direka bentuk di Itali, yang dijangka bersaing dengan model-model seperti Honda CBR650R 94bhp, Suzuki GSX-8R 82bhp, dan Aprilia RS660 99bhp. Tork dan rpm puncak belum diumumkan, tetapi dengan kelebaran luar biasa 90mm x 58.9mm, dijangkakan motosikal ini mempunyai kuasa kuda yang agak tinggi.

Reka bentuk motosikal ini juga agak menarik, dengan reka bentuk ‘hibrid’ yang menggabungkan elemen keluli dan aluminium. Seperti model kembar 650 Morini yang lebih awal, Corsaro baru ini menggunakan sistem brek Brembo, kali ini ditingkatkan ke caliper radial monoblok empat piston yang mencengkam pada dua cakera 320mm.

Kredit Foto : Website motorcyclenews

Fork terbalik juga sepenuhnya boleh diubah suai, walaupun belum jelas jenama yang mereka gunakan. monoshock belakang juga menawarkan penyesuaian penuh, Corsaro Sport juga hadir dengan  tayar belakang 190, saiz yang lebih lebar berbanding versi naked yang mempunyai saiz tayar 180.

++Untuk update mengenai dunia automotif, jangan lupa follow kami di YoutubeInstagram &  TikTok.